Nașterea înainte de termen sau prematură se produce înainte de 37 de săptămâni de sarcină.
Cauzele unei nașteri care are loc înainte de termen, de ce se întâmplă acest lucru, nu pot fi întotdeauna explicate, iar specialiștii încă mai au multe de descifrat și învățat pe acest subiect.
Și chiar dacă există, într-adevăr, factori de risc care predispun la nașterea prematură, sunt și suficiente cazuri în care, deși gravida a făcut totul bine, „ca la carte”, iar supravegherea medicală a fost ireproșabilă, bebelușul tot s-a născut prematur.
Detaliază care sunt cauzele, factorii de risc, complicațiile nașterii premature, dar și metodele prin care o putem preveni dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate.
Referindu-ne la cauzele nașterii înainte de termen, în unele situații aceasta este oarecum previzibilă. Și asta pentru că există o serie de factori de risc care predispun la un astfel de… eveniment, să-i spunem.
Dacă gravida a mai avut anterior o naștere prematură, dacă este însărcinată cu gemeni sau tripleți, dacă are vârsta sub 18 ani sau peste 40 de ani, dacă are probleme medicale cronice, dacă a suferit o infectare în timpul sarcinii sau dacă are un comportament de risc (fumat, consum de alcool sau droguri), probabilitatea de a naște prematur este ridicată, explică dr. Vythoulkas.
Factorii de risc mai sunt reprezentați de:
Tot la naștere prematură ar trebui să se aștepte și gravidele al căror făt are anumite defecte congenitale sau care au obținut sarcina prin fertilizare in vitro.
Și un travaliu prematur poate declanșa nașterea prematură. Vestea bună este că, în acest caz, medicii au soluții pentru a întârzia nașterea prematură, și numai câteva zile în plus petrecute de bebeluș în burtica mamei fiind importante.
Nașterea prematură expune atât mama cât mai ales bebelușul la o serie de complicații.
În ceea ce o privește pe gravidă, utilizarea medicației pentru oprirea contracțiilor și amânarea dilatării cervicale, având ca scop stoparea nașterii premature, poate determina acumularea de lichid în plămâni, ceea ce ar putea obstrucționa respirația.
Pentru copilul născut prematur, complicațiile sunt mai variate și cu implicații mai mari, pe termen scurt sau lung. Un bebeluș născut înainte de termen are organele incomplet dezvoltate, și ne referim aici în special la plămâni și sistemul respirator.
Acest lucru face ca el să vină pe lume cu probleme respiratorii (sindrom de detresă respiratorie, apnee, displazie bronhopulmonară) cauzate de faptul că, în inspir, plămânii nu se pot expanda. Mai poate avea complicații la nivelul inimii, creierului sau probleme gastrointestinale cauzate de ineficienta dezvoltare a tractului, explică dr. Andreas Vythoulkas.
Pe lista posibilelor complicații care se pot manifesta la bebelușul prematur se adaugă afecțiunile hematologice (anemie sau icter), cele metabolice (hipoglicemie) sau ale sistemului imun, care cresc riscul apariției de infecții.
Să nu uităm de riscul de hipotermie și de retinopatie de prematuritate. Și, oricât de neplăcut și dureros ar fi, trebuie să precizăm și că rata de apariție a morții subite este crescută la prematuri.
Așa cum am precizat, aceste complicații pot să apară pe termen scurt sau lung. Pe termen lung, un copil născut prematur se poate confrunta cu întârzieri în dezvoltare, paralizie cerebrală care determină probleme de tonus muscular, mobilitate și postură, cu orbire – dacă retinopatia evoluează cu detașarea retinei, probleme de auz, afecțiuni cronice precum astmul sau infecțiile cronice, tulburări de comportament și dificultăți de învățare.
Având în vedere lista „stufoasă” a factorilor de risc care predispun la naștere înainte de termen, se poate lesne observa că în cazul unora dintre ei nu se poate interveni pentru a reduce probabilitatea unei nașteri premature.
Însă există și unii factori de risc ce pot fi evitați, și ne referim aici la renunțarea la fumat, alcool și alimentație nesănătoasă, la eliminarea stresului, dar și la gestionarea corectă a afecțiunilor cronice cunoscute de care suferă viitoarea mămică.
Cel mai important lucru rămâne însă monitorizarea sarcinii și îngrijirea prenatală prin prezentarea la controalele periodice și efectuarea tuturor analizelor și investigațiilor recomandate de medic în vederea depistării oricărei probleme care ar putea conduce la naștere prematură.
În afară de acest lucru, supravegherea medicală atentă este importantă pentru că, dacă se va constata că nașterea s-ar putea produce prematur, se va putea lua o decizie cu privire la unitatea sanitară în care aceasta va avea loc, una care să dispună de echipamente și condiții speciale pentru a sprijini copilul născut prematur.