Ceai pentru hipertensiune. Reduce tensiunea și riscul de boli de inimă

Mai multe studii vorbesc despre tipuri de ceai pentru hipertensiune, reducerea cancerelor, reducerea riscului de apariție a bolilor de inimă.
  • Publicat:
Ceai pentru hipertensiune. Reduce tensiunea și riscul de boli de inimă
Foto: envato

Consumul de ceai este asociat mai multor beneficii pentru sănătate, inclusiv reducerii tensiunii arteriale. Cercetătorii au descoperit că anumiți compuși care se regăsesc în ceaiul verde și negru, precum catehinele, relaxează muschii din jurul vaselor de sânge, iar astfel se produce scăderea tensiunii arteriale. Descoperirea ar putea duce la dezvoltarea unei mai bune medicamentații pentru hipertensiune, dar și pentru a inspira noi tratamente în cazul afecțiunii numite encefalopatie epileptică.

Prima cană de ceai a fost consumată în China, în urmă cu peste 4.000 de ani. De atunci, aceasta a devenit una dintre cele mai populare băuturi din întreaga lume, după apă. Atât ceaiul verde, cât și ceaiul negru este obținut din frunzele de Camellia sinensis, dar ceaiul verde, care este realizat din frunze nefermentate, conține mai mulți antioxidanți. Oxidarea din timpul procesului de fermentare al ceaiului negru reduce nivelul de antioxidanți.

Mai multe studii arată că ceaiul verde inhibă formarea cancerelor, reduce hipertensiunea și riscul de apariție al bolilor de inimă. Cu toate astea, nu este clar cum funcționează mecanismul molecular responsabil pentru efectele asupra tensiunii arteriale.

Oamenii de știință de la Universitatea Irvine din California și cei de la Universitatea din Copenhaga, Danemarca, au descoperit că antioxidanții din ceai deschid canalele de ioni și relaxează mușchii din jurul vaselor de sânge. Aceste descoperiri au fost publicate în jurnalul Cellular Psysiology & Biochemistry.

Factori de risc care pot fi preveniți

Descoperirile ar pute ajuta la dezvoltarea unor medicamente antihipertensive mult mai eficiente care pot îmbunătăți sănătatea a milioane de oameni la nivel global. Potrivit National Heart, Lung, and Blood Institute controlul sau scăderea tensiunii arteriale poate ajuta la prevenirea bolilor cronice de rinichi, infarctului, insuficienței cardiace și chiar demența. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) estimează că peste un miliard de persoane din întreaga lume suferă de hipertensiune.

Noul studiu arată în primul rând că cei doi antioxidanți care se regăsesc în ceai, catehinele, deschid canalele proteice din membranele musculare ale vaselor de sânge. Mai exact, cercetătorii sugerează că acele catehine din ceaiul verde activează un anumit tip de ion de potasiu numit KCNQ5.

Ceaiul cu lapte

Autorii studiului sunt încrezători că prin adăugarea laptelui în ceaiul negru nu se vor reduce efectele antihipertensive. Ceaiul cu lapte, în studiile făcute în laborator, nu a reușit să activeze canalele KCNQ5, dar rezultatul nu este similar ca atunci când este consumat de o persoană.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult