Conjunctivita virală este unul dintre primele semne că sistemul nostru imunitar are de suferit. Aceasta este o afecțiune comună, întâlnită atât în rândul adulților, cât și al copiilor. Totodată, acest tip de conjunctivită se află pe lista de simptome ale noului coronavirus.
Ne aflăm într-o perioadă caracterizată de schimbări bruște de temperatură, ceea ce poate avea un impact negativ asupra sistemului nostru imunitar. Contextul actual ne determină să fim prudenți și să nu ne lăsăm păcăliți de câteva raze de soare, însă inevitabilul se poate produce.
Una dintre cele mai uzuale afecțiuni ale ochiului, întâlnită cu precădere în această perioadă, este conjunctivita, considerată de multe ori o afecțiune minoră. Totuși, tratată superficial, această inflamație a conjunctivei (membrană transparentă a ochiului cu rol de protecție) poate genera complicații. Cauzele inflamației sunt variate, una dintre cele mai periculoase forme de conjunctivită fiind cea virală.
Conjunctivita virală este provocată în special de adenovirusuri, însă poate fi cauzată și de alte tipuri de infecții virale.
Potrivit unui studiu recent realizat de Ryder și Benson, 80% din cazurile de conjunctivită acută sunt virale. În general, acestea sunt asociate cu simptome de gripă și răceală.
De altfel, s-a dovedit științific faptul că unul dintre simptomele specifice infecției cu virusul SARS-CoV-2 este conjunctivita, contactul cu ochii fiind o posibilă cauză a contaminării.
Una dintre cercetările publicate pe această temă de Güemes-Villahoz et. al susține că aproximativ 1 din 10 pacienți internați cu COVID-19, aflați în stare stabilă, prezintă această afecțiune pe parcursul bolii.
Studiul a fost efectuat în luna august a anului 2020, iar printre descoperiri se numără și o serie de constatări clinice distinctive ce ar putea diferenția conjunctivita întâlnită la pacienții infectați cu noul coronavirus de alte astfel de afecțiuni.
Dezbatem acest subiect și aflăm tot ce trebuie să știm despre prevenție și tratament de la dr. Andrei Ionuț Gheorghe, medic oftalmolog în cadrul clinicii Intermedicas.
CSÎD: Care sunt cauzele conjunctivitei virale și cum pătrunde această infecție în organism?
Dr. Andrei Ionuț Gheorghe: Conjunctiva reprezintă stratul extern al globului ocular, o membrană mucoasă, subțire, sensibilă la factorii infecțioși, cel mai frecvent virusuri. Mecanismul de pătrundere a acestor particule este bine-cunoscut și este posibil din cauza interacțiunii dintre particula virală și anumite porțiuni din membrana celulelor cunoscute sub numele de receptori.
Molecule virale se pot găsi peste tot, pe piele, în aer, pe suprafețe, în mediile lichide etc., au anumit tropism (pot infecta anumite celule din organism) și pot determina tablouri clinice diverse. Virusurile cu difuziune aeriană și contagiozitate prin particule Pflugge penetrează organismul, în general prin conjunctivă. Principalele categorii de virusuri ce pot genera conjunctivite sunt: adenovirusurile, virusurile herpetice, virusul rujeolic, chiar și virusul SARS-CoV-2.
CSÎD: Care sunt simptomele specifice acestei afecțiuni și când este cazul să ne adresăm medicului?
Dr. Andrei Ionuț Gheorghe: Frecvent, pacienții se prezintă la medicul oftalmolog acuzând următoarele simptome: jenă oculară, mâncărime, disconfort în regiunea oculară, însoțit de înroșirea ochiului sau chiar de secreție lacrimală abundentă, uneori cu o consistență diferită, scăderea vederii. Persistența acestor simptome sau chiar scăderea vederii ca simptom singular ar trebui să oblige pacientul la un consult oftalmologic.
https://www.csid.ro/sanatate/sanatate-health/ochi-uscati-si-rosii-cauze-prevenire-9677614/
CSÎD: Există studii care atestă faptul că unul dintre simptomele virusului SARS-CoV-2 este conjunctivita virală. Cum se manifestă această afecțiune în cazul pacienților infectați? Există vreo diferență notabilă între conjunctivita cauzată de alte virusuri și cea provocată de SARS-CoV-2?
Dr. Andrei Ionuț Gheorghe: Simptomatologia acestui tip de infecție conjunctivală nu este diferită față de o infecție virală considerată obișnuită: jenă oculară, ochi roșu, secreție conjunctivală.
Specificitatea este dată de contextul epidemiologic în care a apărut boala și a tabloului clinic general. De altfel, în actualul context pandemic, Asociația Americană de Oftalmologie recomandă ca orice conjunctivită virală să fie considerată potențial simptom al infecției cu virusul SARS-CoV-2.
CSÎD: Poate afecta conjunctivita virală vederea?
Dr. Andrei Ionuț Gheorghe: Prin afectarea structurilor din jurul conjunctivei, cum ar fi corneea spre exemplu, o conjunctivită virală poate influența negativ acuitatea vizuală a pacientului. Keratita și kerato-conjunctivita virală pot duce la o scădere marcată a vederii, sensibilitate la lumină, iar remisia acestor simptome, cu sau fără tratament, poate dura de la câteva zile la câteva săptămâni.
CSÎD: Există mai multe tipuri de conjunctivită. Cum identificăm dacă afecțiunea este virală?
Dr. Andrei Ionuț Gheorghe: Afectarea conjunctivei de etiologie virală are o serie de caracteristici: de regulă se caracterizează printr-o lăcrimare profundă, dar cu secreție conjunctivală apoasă, înroșirea generalizată a conjunctivei și prurit redus în intensitate. Dificil este să diferențiem atunci când infecția virală se asociază și cu una bacteriană.
CSÎD: Cum se răspândește conjunctivita virală și cât timp este contagioasă?
Dr. Andrei Ionuț Gheorghe: Conjunctivitele virale sunt foarte contagioase și se răspândesc prin contactul direct dintre secreția conjunctivală a pacientului și mucoasele aparținătorilor. Purtătorii ar trebui să țină cont de perioada de incubație și durata efectivă a bolii, ambele variind de la câteva zile la câteva săptămâni, în funcție de tipul de virus implicat.
Igiena locală riguroasă cu apă și săpun, conduita corespunzătoare a purtătorilor (spălatul frecvent al mâinilor, evitarea atingerii feței sau a regiunii oculare, folosirea prosoapelor individuale și a produselor de igienă), tratamentul medicamentos cu coliruri pentru ameliorarea simptomatologiei și prevenirea complicațiilor reprezintă doar câteva dintre măsuri.
CSÎD: Ce tratament este recomandat într-o astfel de situație?
Dr. Andrei Ionuț Gheorghe: Măsurile generale de igienă și izolarea sunt cele mai importante măsuri în prevenția răspândirii acestei afecțiuni. În afara virusurilor herpetice, ce beneficiază de tratament cu unguente și coliruri specifice, conjunctivitele virale beneficiază în general de tratament oftalmologic suportiv: coliruri antiinflamatorii, igienă locală riguroasă și lacrimi artificiale. De regulă, conjunctivitele sunt autolimitate, iar prin apariția răspunsului imun specific apare vindecarea.
CSÎD: Sezonul rece poate dăuna sistemului nostru imunitar. Ce sfaturi aveți pentru prevenirea unei astfel de infecții și cum ne putem menține ochii sănătoși pe timp de iarnă?
Dr. Andrei Ionuț Gheorghe: Sezonul rece scade răspunsul imun al gazdei. Anumiți factori precum scăderea locală a temperaturii, efectul vasoconstrictor al frigului, modificarea pH-ului conjunctival pot influența replicarea virală.
Măsurile de igienă locală și izolarea ar trebui să fie suficiente pentru a preveni acest tip de afecțiuni. O altă verigă importantă în răspunsul imun la nivel ocular, și nu numai, este aportul adecvat de vitamine, dintre care sunt de menționat vitamina C și vitamina D, rolul celei din urmă fiind din ce în ce mai discutat și considerat ca fiind primordial.