Prăjitura copilăriei, bună de te lingi pe degete. Cum se face kartoshka sau prăjitura cartof – varianta de post

  • Publicat:
  • Actualizat:
Prăjitura copilăriei, bună de te lingi pe degete. Cum se face kartoshka sau prăjitura cartof - varianta de post
Sursa foto: Shutterstock

Nu cred că există persoană care să nu fi mâncat în copilărie acest desert – prăjitura cartof de post. Inspirată din bucătăria rusească, prăjitura cartof sau „kartoshka” poate fi preparată atât în varianta de dulce, cât și de post, fără unt sau lapte.

Firește, rețeta poate fi adaptată, în funcție de gusturi: poți folosi miez de nucă, stafide, merișoare, mai mult sau mai puțin zahăr, biscuiți sau pesmet. Cu o aromă îmbietoare de rom și cafea, prăjitura cartof de post va fi pe placul tuturor și este foarte ușor de preparat. În plus, nu necesită preparare termică. Doar amesteci ingredientele, modelezi „cartofii” și îi lași deoparte câteva ore. Aromele se vor întrepătrunde și „blatul” de biscuiți se va înmuia, rezultând un desert minunat. Și un copil poate să facă această prăjitură delicioasă!

Prăjitura cartof de post: ingrediente

  • 250 grame biscuiți populari
  • 100 grame miez de nucă măcinat
  • 100 grame zahăr tos + 1 lingură de zahăr pudră
  • 2 linguri de cafea
  • 3 linguri de cacao
  • 1 fiolă de esență de rom
  • Coaja unei lămâi netratate
  • 1 ceașcă de apă
  • Fulgi de cocos, de migdale, miez de nucă sau alune tocate (pentru decor)

Mod de preparare kartoshka

Macină biscuiții într-un blender. Adaugă miezul de nucă măcinat și coaja de lămâie.

Pune la fiert apa cu zahărul tos, cafeaua și 1 lingură de cacao. Lasă pe foc până atinge punctul de fierbere. Lasă la răcit câteva minute, apoi toarnă lichidul peste amestecul de biscuiți cu miez de nucă.

Amestecă bine până obții o compoziție omogenă, ușor lipicioasă.

Modelează compoziția în palme sub forma unor cartofi.

Amestecă cele 2 linguri de cacao rămase cu o lingură de zahăr pudră. Dă „cartofii” prin acest amestec și ornează-i cu miez de nucă, alune tocate, fulgi de cocos, fulgi de migdale sau doar cu zahăr pudră. Poftă bună!

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandări: