Fluctuațiile de glicemie sunt situații care ar trebui semnalate medicului. Aceasta pentru că pot ascunde un prediabet. Iată ce ne-a spus în emisiunea CSID.RO Live despre fluctuațiile glicemiei dr. Simona Carniciu, medic specialist diabet și boli de nutriție.
„Complicațiile diabetului zaharat apar din cauza fluctuațiilor glicemiei. E important ca fluctuațiile de glicemie să fie controlate, să fie cât mai mici. În momentul în care fluctuațiile sunt mari (de exemplu, dacă o persoană cu diabet are înainte de masă 100-120, iar după glicemia e 200), acestea duc în timp la apariția complicațiilor. Există două mecanisme principale.
Pe lângă afectarea metabolică, glicemia crescută afectează vasele de sânge care sunt distruse constant și sistematic. În plus, este afectat sistemul nevos, la început cel periferic. Apoi, apar probleme și la nivel central. Se știe că persoanele care au diabet zaharat necontrolat au risc mai mare de boli neurodegenerative (demență, Alzheimer, pierderi de memorie).
În momentul în care o persoană este diagnosticată cu diabet zaharat, aceasta trebuie să aibă grijă la regimul alimentar în așa fel încât fluctuațiile de glicemie să fie cât mai mici” recomandă dr. Simona Carniciu, medic specialist diabet și boli de nutriție.
Aflați totate informațiile despre cum trebuie gestionate fluctuațiile glicemiei din interviul realizat cu medicul Simona Carniciu, în cadrul emisiunii CSID.RO Live!