Un pahar cu suc de sfeclă roșie consumat zilnic al putea fi secretul tinereții fără bătrânețe, arată un nou studiu.
Potrivit cercetătorilor de la Universitatea Exeter, sfecla roșie poate schimba microflora din cavitatea bucală, aspect care poate influența procesul de îmbătrânire.
Mai precis, consumul de suc de sfeclă roșie în fiecare zi ar fi asociat cu vase de sânge mai sănătoase și funcții cerebrale mai bune, arată studiul efectuat pe persoane de 70-80 de ani.
Însă nu doar sfecla roșie are astfel de proprietăți. Conform savanților, salata verde, spanacul și țelina ar fi la fel de bogate în substanțe nutritive care favorizează apariția acestui complex de bacterii benefice sănătății.
În cadrul studiului realizat de savanți de la Universitatea Exeter în colaborare cu cei de la Universitatea Cardiff , 26 de persoane vârstnice au fost de acord să ia parte la un experiment: timp de 1o zile au consumat suc de sfeclă roșie, alte 10 zile au băut un suc „placebo”, fără nitrații despre care se suspecta că ar avea efecte benefice.
Rezultatele au arătat că, după cele 10 zile de consum de suc de sfeclă roșie, participanții prezentau o reducere a nivelului inflamațiilor în corp, precum și o îmbunătățire a circulației sanguine.
Totodată, s-a constatat o scădere a tensiunii arteriale sistolice după consumul de suc de sfeclă roșie, precum și un efect benefic la nivel digestiv, mai exact o inhibare a bacteriei Clostridium difficile.
Detaliile studiului sunt prezentate în jurnalul științific Redox Biology.