Litiaza biliară este o problemă frecventă de sănătate. Aceasta presupune formarea de calculi biliari în vezica biliară, calculi denumiți popular pietre. Calculii biliari sau pietrele apar prin acumularea de colesterol, calciu sau bilirubină în vezica biliară.
Calculii biliari se formează în timp și pot ajunge la dimensiunea unei nuci. Calculii biliari pot stagna în vezică sau se pot deplasa în canalele biliare, împiedicând evacuarea bilei.
În multe situații, litiaza biliară nu da simptome multă vreme. Însă când apar semnele unei litiaza biliare, pacienții se pot confrunta cu vărsături, greață, febră, infecții. Litiaza biliară trebuie investigată și tratată, pentru că poate da complicații severe.
„Anual, 3 milioane de oameni din lume trec prin intervenții chirurgicale pentru litiaza biliară. Dar aceștia reprezintă doar 30 la sută dintre pacienții care au acest diagnostic. Restul pacienților sunt fie neoperați, fie nediagnosticați. Prin gravitatea complicațiilor pe care le determină, litiaza biliară impune tratament radical chirurgical, și anume colescistectomia. Ideal ar fi ca pacienții să se opereze în regim electiv și nu într-o etapă a complicațiilor.
Organizația Mondială a Sănătății a postulat că litiaza trebuie tratată curativ chirurgical, atât în cazul litiazei simptomatice, dar și în cazul celei silențioase clinic” spune dr. Eliza Gangone, medic primar chirurg în cadrul Spitalului Clinic Sanador.
Există mulți pacienți care amână operația, însă calitatea vieții acestor persoane poate avea de suferit. La ora actuală, intervenția chirurgicală pentru extirparea vezicii biliare se poate face prin laparoscopie, cu incizii minime și recuperare rapidă.
Cum se îmbunătățește starea de sănătate după intervenția chirurgicală recomandată în litiază explică pe larg în materialul video dr. Eliza Gangone, medic primar chirurg în cadrul Sanador!