Dr. Ruxandra Constantina: 11 verdețuri ce combat astenia de primăvară

Astenia de primavară se manifestă ca o stare de oboseală fizică/psihică generalizată, de epuizare, de diminuare a statusului energetic.
  • Publicat:
Dr. Ruxandra Constantina: 11 verdețuri ce combat astenia de primăvară
Dr Ruxandra Constantina, foto arhivă

Dr. Ruxandra Constantina, medic specialist Medicină de Familie și apifitoterapie explică pe larg ce alimentație este benefică  pentru a combate astenia de primăvară. De asemenea, este foarte important și modul în care sunt preparate verdețurile specifice primăverii: urzici, leurdă, ștevie, ceapă verde, lobodă.

 

CSÎD: Starea noastră de sănătate este influențată de modul în care trăim?

Dr. Ruxandra Constantina: Stilul nostru de viață poate influența în mod pozitiv starea generală a organismului nostru, ne furnizează necesarul de vitamine și minerale. Dar poate să și redea tonusul fizic și psihic, ne îmbunătățește imunitatea.

Consumați din plin verdețuri de primăvară

CSÎD: Ce alimentație recomandați pentru a face față asteniei de primăvară?

Dr. Ruxandra Constantina:  O alimentație bazată pe multe legume și verdețuri specifice primăverii, salate colorate și asortate, cereale integrale, fructe proaspete și deshidratate, oleaginoase, dar și proteine de calitate (pește, ouă, brânzeturi, lactate acide), semințe.

 

CSÎD: Ce verdețuri să culegem din păduri sau să le cumpărăm de la piață?

Dr. Ruxandra Constantina: În această perioadă ar trebui să consumăm zilnic verdețurile specifice: spanac, leurdă, ștevie, ceapă și usturoi verde, pătrunjel și mărar; suc de urzici, de sfeclă roșie, de morcov. Să nu uităm de crucifere (varză, conopidă, broccoli), extraordinar de bune pentru detoxifierea hepatică.

Cum să gătești sănătos urzicile, spanacul, ștevia, leurda, păpădia, năsturelul, untișorul?

CSÎD: Care sunt cele mai sănătoase modalitați de a găti urzici, leurdă?

Dr. Ruxandra Constantina: Verdețurile primăverii pot fi consumate ca atare, crude, în stare proaspătă, în salate sau sub formă de sucuri, gătite scurt la aburi, în ciorbe sau sub formă de piureu: urzici (salată, piure, suc proaspăt), spanac (salată, piure, suc), ștevie (piure), leurdă (salată), păpădie (salata din tije sau frunze tinere, suc, ceai), năsturel (în salate, ciorbe), lobodă (în borș, salate), untișor (în salate), salată verde, usturoi verde, ceapă.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult