Ziua Mondială a Sănătății, marcată simbolic în fiecare an la data de 7 aprilie, este prilej pentru Organizația Mondială a Sănătății de a aduce în prim-plan subiecte specifice de sănătate care îi preocupă pe oamenii din întreaga lume.
În anul 2021, Ziua Mondială a Sănătății promovează mesajul „Pentru o lume mai dreaptă și mai sănătoasă. Fără inechitate în sănătate”.
Pandemia de COVID-19 a lovit greu toate țările, dar impactul a fost cel mai dur asupra acelor comunități care erau deja vulnerabile.
Peste tot în lume există oameni, comunități care au venituri zilnice reduse, condiții de trai și educație mai slabe, mai puține oportunități de angajare, acces redus la medii sigure (acces la apă și sanitație sigură, produse alimentare sigure, servicii de sănătate etc.). Acest lucru duce la suferințe inutile, boli evitabile și decese premature.
Cu toate acestea, inegalitățile în materie de sănătate pot fi prevenite cu strategii care acordă o atenție sporită îmbunătățirii echității în sănătate, în special pentru grupurile cele mai vulnerabile și marginalizate.
Sănătatea pentru toți este esențială pentru a face față provocărilor de astăzi și pentru a construi reziliența de mâine. Abordarea cauzelor profunde ale inechităților, investițiile în comunități și adoptarea măsurilor adecvate de sănătate publică sunt cruciale.
Cu prilejul Zilei Mondiale a Sănătății, OMS solicită tuturor țărilor să întreprindă acțiuni concrete pentru eliminarea inechităților în domeniul sănătății, ca parte a unei campanii globale cu durata de un an pentru a aduce oamenii împreună pentru a construi o lume mai echitabilă și mai sănătoasă.
Campania subliniază principiul constituțional al OMS conform căruia „realizarea celui mai înalt standard de sănătate este unul dintre drepturile fundamentale a fiecărei ființe umane fără discriminare de rasă, religie, credință politică, condiție economică sau socială”.
În acest context, OMS vine cu un îndemn la acțiune pentru fiecare membru al societății:
Sursa: www.who.int