Ceaiul verde, cacao și numeroase fructe conțin un nivel crescut de flavonoide care îmbunătățesc funcțiile vaselor de sânge și scad presiunea arterială. În primul studiu de acest gen, cercetătorii au descperit că în urma consumului de cacao se pot proteja vasele de sânge ale bărbaților împotriva efectelor dăunătoare ale stresului psihic. Descoperirile ar putea explica de ce dietele bogate în fructe și legume reduc bolile cardiovasculare și riscul de deces. Evenimentele care au la bază stresul, precum susținerea unui examen, a unei prezentări, unui interviu, cresc temporar tensiunea arterială și dilatarea arterelor.
Este perfect normal pentru organism să aibă acest răspuns de apărare, dar endoteliul, țesutul epitelial care căptușește vasele de sânge, au nevoie de până la 90 de minute să se recupereze după acest tip de stres. Astfel, poate fi explicat de ce un singur episod de stres temporar crește riscul unui eveniment acut cardiovascular precum infarctul. Pe de altă parte, experții știu că o dietă bogată în fructe și legume reduce riscul bolilor cardiovasculare, infarctului și decesului.
Pe lângă nutrienții sănătoși care se regăsesc în fructe și legume, prezente sunt și flavonoidele care ajută la îmbunătățirea funcției endoteliului și scăderea tensiunii arteriale. Oamenii de știință de la Universitatea din Birmingham, Marea Britanie, au realizat primul studiu prin care se investighează dacă efectele flavonoidelor în timpul stresului sunt imediate. Cercetarea lor sugerează că în urma consumului de cacao, care este bogată în flavonoide, înainte cu câteva ore de un eveniment stresant, poate fi îmbunătățită circulația sangvină în rândul bărbaților cu vârste sub 45 de ani.
Oamenii de știință au recrutat 30 de bărbați sănătoși cu vârste cuprinse între 18 și 45 de ani care au fost ulterior supuși unui test de laborator, în două ocazii separate, la 7 zile distanță. Cercetarea a implicat ca aceștia să nu mănânce nimic pentru 12 ore înainte de fiecare sesiune și să nu consume alcool, alimente bogate în polifenoli și băuturi și băuturi alcoolice cu 24 de ore înainte de test.
La începutul fiecărei vizite, când participanții erau relaxați, cercetătorii au măsurat funcția endoteliului. De asemenea, au măsurat tensiunea arterială, pulsul și circulația sangvină. La una dintre vizite, participanții au băut cacao cu regularitae, care este bogată în favonoide, iar la cea de-a doua vizită, au băut un alt tip de cacao, cu un nivel scăzut de cacao. 90 de minute mai târziu au fost supuși unui test competitiv de aritmetică mentală, cu scopul de a produce stresul. La 30 și 90 de minute după test, cercetătorii au măsurat din nou funcția endoteliului și tensiunea arterială, iar rezultatele au arătat că la 30 de minute după test, toți participanții aveau aceste funcții afectate, iar după 90 de minute de la test, măsurătorile erau crescute.