Multe persoane se întreabă, pe bună dreptate, dacă chiar este necesar să poarte masca în aer liber. Răspunsul este: depinde. Firește, acum trebuie să purtăm masca în aer liber și pentru a respecta legea în acest sens și pentru a nu primi amendă. Dar cât de necesar este să o purtăm, în condițiile în care nu suntem într-un spațiu aglomerat și, pe deasupra, o parte dintre noi ne-am și vaccinat?
Încercăm să răspundem la toate aceste întrebări, dar nu numai, în rândurile de mai jos.
Pe măsură ce temperaturile cresc și vremea bună ne îmbie să ieșim la plimbare în aer liber, tot mai mulți dintre noi suntem tentați să dăm jos masca și să ne bucurăm de aerul proaspăt de primăvară.
Însă riscul de infectare în aer liber, fără mască, este la fel de mare precum în spațiile închise?
Firește că nu. Într-un spațiu închis, insuficient ventilat, picăturile mici de salivă pe care le eliminăm (și care pot fi contaminate) rămân mai mult timp în atmosferă, crescând astfel riscul de infectare.
În schimb, particulele sunt mai ușor diluate în aer liber. Plus că razele soarelui ar putea inactiva virusul mai rapid.
Cu toate acestea, trebuie ținut cont de faptul că noile variante ale virusului SARS-CoV-2, cu precădere varianta britanică B.117, care este predominantă și la noi în țară, sunt mai ușor transmisibile.
Chiar și așa, riscul de transmitere a virusului în aer liber este mult mai redus în comparație cu spațiile închise, dar nu imposibil.
O cercetare publicată în luna februarie a acestui an a arătat că mai puțin de 10% din infecțiile cu SARS-CoV-2 au fost asociate cu transmiterea în aer liber.
Un alt studiu realizat în Irlanda a arătat că 0,1% din cazurile de infecție au fost dobândite în aer liber, în special în rândul muncitorilor în construcții și al persoanelor care făceau sport fără să respecte distanțarea fizică.
Un alt aspect care trebuie menționat este că, în cazul mișcării în aer liber, cum este cazul sălilor de fitness „reinventate” în corturi outdoor, distanța de 2 metri între persoane nu este suficientă, pentru că efortul fizic presupune expirarea și inspirarea unui volum mai mare de aer, deci este un factor de risc.
Desigur, dacă faci mișcare singur sau cu membrii familiei ori cu prieteni care s-au vaccinat și ei, nu este nevoie să porți masca în aer liber.
Așadar, riscul de transmitere a noului coronavirus este posibil dacă nu porți masca în aer liber, în următoarele condiții:
Dacă una sau mai multe dintre aceste condiții nu sunt respectate, cu atât devine mai necesară purtarea măștii de protecție în aer liber.
Saskia Popescu, epidemiolog la Universitatea Arizona din Texas, oferă și niște exemple concrete:
Dacă sunt în piață voi purta tot timpul masca pe față, pentru că este un spațiu aglomerat, chiar dacă este în aer liber și, eventual, pot să păstrez distanța. Dacă mă plimb cu soțul meu pe plajă sau scot câinele la plimbare, voi avea întotdeauna o mască la îndemână și mi-o voi pune pe față dacă situația o impune, deci dacă vor fi multe persoane în jurul meu. Dacă merg pe bicicletă, nu văd niciun motiv să port masca în aer liber. Dar dacă ne adunăm mai mulți bicicliști și mergem aproape unul de altul sau dacă sunt mulți oameni în jurul nostru care merg pe jos, atunci voi purta masca.
Și să nu uităm de fumat! Dacă nu purtăm masca în aer liber și o persoană pur și simplu trece pe lângă noi la un metru, pufăind din țigară, particulele de salivă și cele respiratorii riscă să ajungă și la noi.
Alergarea în aer liber lângă sau în spatele unei persoane care nu poartă mască (și nu este vaccinată) este, de asemenea, considerată riscantă. La fel și adunările publice unde se vorbește pe un ton ridicat, se strigă etc.
În cazul în care ești vaccinat cu ambele doze și au trecut cel puțin 10 zile de la rapel, riscul de a te infecta, chiar dacă nu porți masca în aer liber sau în interior, este foarte mic.
A trecut mai bine de un an de la debutul pandemiei. Cu siguranță toți suntem obosiți și frustrați din cauza restricțiilor. Iar masca este văzută acum ca o povară de cei care vor să se simtă bine în aer liber.
Datele pe care le avem până acum nu arată că masca ar trebui purtată în aer liber în orice circumstanțe. Dacă obligi oamenii să stea cu masca pe față în aer liber nu faci decât să le adâncești și mai mult această oboseală mentală și să îi determini să nu se mai bucure de activitățile relaxante. În plus, există riscul ca prin obligația de a purta masca în spațiile deschise să îi împingi pe oameni să se adune în interior cu alte persoane, unde riscul de infecție este mult mai crescut. Activitățile în aer liber ne încarcă bateriile, ne ajută să ne menținem în formă, să fim mai optimiști, mai sănătoși fizic și mental, spune dr. Muge Cevik, medic infecționist la Universitatea St. Andrews din Scoția.
Cu toate acestea, este bine să respecți în continuare regulile de bună purtare a măștii de protecție, mai ales în spațiile aglomerate, atât pentru siguranța ta (și a portofelului tău), cât mai ales pentru siguranța celor care nu au apucat încă să se vaccineze sau care nu se pot vaccina din diverse motive medicale.