Călcâie crăpate – ce remedii te ajută să scapi de pielea aspră de pe călcâie?

  • Publicat:
Călcâie crăpate - ce remedii te ajută să scapi de pielea aspră de pe călcâie?
Sursa foto: Shutterstock

Călcâie aspre, crăpate și dureroase? Sunt o problemă frecvent întâlnită în rândul doamnelor și domnilor deopotrivă, iar tratamentul acestora se poate dovedi destul de dificil și costisitor.

Cauzele principale ale crăpării călcâielor sunt reprezentate de purtarea frecventă a sandalelor, igiena incorectă, carenţa de vitamine şi minerale, dar și obezitatea.

Pentru că soarele începe să strălucească în fiecare zi și temperaturile cresc, hainele vaporoase şi încălţămintea decupată vor ieşi la înaintare. Dacă nu vrei să etalezi călcâie crăpate, ia în considerare patru tratamente naturiste care sigur vor da rezultate, fără prea mare efort.

Remedii pentru călcâie crăpate și aspre

Miere

Este cel mai cunoscut remediu naturist, datorită eficacităţii şi capacităţii de a înmuia şi catifela pielea uscată, aspră. Mierea are efect puternic hidratant precum şi proprietăţi antibacteriene, prevenind dezvoltarea microbilor pe suprafaţa respectivă. Dizolvă 250 de grame de miere într-o oală de 2-3 litri umplută cu apă, apoi răstoarnă apa într-un recipient în care să îţi ţii picioarele timp de 20 de minute.

Banane şi avocado

Amestecă o banană şi o jumătate de avocado cu ajutorul unui blender până când obţii o pastă groasă. Dacă este nevoie, mai adaugă puţină apă pentru omogenizare. Aplică apoi acest amestec pe călcâie şi lasă-l să acţioneze timp de 15 minute, după care spală-te cu apă caldă şi șterge-te cu un prosop.

Suc de lămâie

Datorită nivelului crescut de aciditate, sucul de lămâie poate înmuia pielea şi ajută la tratarea crăpăturilor din călcâie. De asemenea, mirosul plăcut de citrice are efect relaxant şi terapetic.

Poţi folosi sucul de lămâie în două feluri: fie aplici direct pe călcâie, cu ajutorul unei dischete demachiante, fie amesteci sucul de lămâie cu apă caldă şi ţii picioarele în amestec timp de 15 minute. Ţine cont însă că nu trebuie să te ştergi cu un prosop aspru, ci să laşi picioarele să se usuce natural, pentru a evita apariţia iritaţiilor.

Ulei vegetal

Sună ciudat? Probabil, însă ar putea da rezultate excepţionale. Ţine călcâiele în apă fierbinte timp de câteva minute, şterge-le cu un prosop aspru şi foloseşte o piatră ponce pentru a îndepărta cât de cât pielea moartă şi apoi aplică un strat generos de ulei de susan, de cocos, ulei vegetal sau chiar ulei de măsline. Pentru a obţine cele mai fine călcâie, fă asta în fiecare seară, înainte de a merge la culcare.

Factori de risc care favorizează apariția călcâielor crăpate

Băile foarte fierbinţi, săpunurile şi loţiunile cu alcool, umiditatea redusă, vârsta înaintată, expunerea prelungită la soare, temperaturile scăzute, obezitatea şi afecţiunile tiroidiene sau diabetul sunt doar câteva dintre cauzele care pot duce la crăparea pielii călcâielor.

Dacă ignori problema, asta nu înseamnă că trece de la sine! Pe măsură ce crăpăturile de la nivelul călcâielor se adâncesc în piele, acestea creează un real disconfort în timpul mersului, provocând dureri intense sau chiar sângerări.

În cazuri grave, infecţia îşi poate găsi „culcuşul” la nivelul călcâielor, afecţiune ce poartă denumirea de celulită, însă nu cea pe care o asociezi de regulă cu aspectul de coajă de portocală de pe coapse, ci o reală problemă de sănătate, care necesită îndepărtarea chirurgicală a pielii îngroşate şi administrarea de antibiotice recomandate de specialist.

Şi persoanele diabetice trebuie să manifeste precauţie în îngrijirea picioarelor, în special la nivelul călcâielor, deoarece fisurile în piele pot duce la apariţia ulcerului diabetic (piciorul diabetic) – o afecţiune care, de cele mai multe ori, duce la amputarea membrului afectat.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult