Tusea lătrătoare la copii, semnul unei infecții des întâlnite primăvara

  • Publicat:
Tusea lătrătoare la copii, semnul unei infecții des întâlnite primăvara
Sursa foto: Shutterstock

Tusea lătrătoare la copii poate semnala existența laringitei, una dintre cele mai îngrijorătoare afecțiuni acute ale copiilor mici, care apare cu precădere primăvara.

Laringita sau laringotraheita acută este o boală care apare ca urmare a infectării căilor aeriene cu virusuri, inclusiv cu SARS-CoV-2, spune medicul pediatru Mihai Craiu.

Rareori, copiii mici care nu au primit vaccinurile ce conțin Haemophillus influenzae tip B (în România este inclus în vaccinul hexavalent) pot face și laringite bacteriene.

Laringita se manifestă prin stridor, adică acel zgomot aspru ce apare când inspiră copilul (ascultă video de mai jos), tusea lătrătoare și plânsul răgușit al sugarului.

Toate acestea apar deoarece se produce o umflare a pereților în zona de îngustare normală a căii aeriene. O țeavă îngustă se „înfundă” mult mai ușor decât una largă, explică dr. Craiu pe pagina de Facebook Spitalul Virtual pentru Copii:

Aceasta se explică prin legea lui Poiseuille, care zice că rezistența la flux este invers proporțională cu puterea a 4-a a razei când respiră liniștit pacientul și cu puterea a 5-a când e agitat. La un copil, cu un laringe de 4 mm, ce are un edem moderat/sever de 2 mm, la nivelul mucoasei, va crește de 16 ori efortul inspirator. Iar când se agită copilul, de 32 ori.

Tratamentul pentru laringită, în formele ușoare sau medii, e simplu.

Conform Protocolului Național al Societății Române de Pediatrie, acesta constă în: liniștire (mamă & copil), hidratare generoasă și antiinflamatorii.

Aerosolii cu adrenalină se dau doar în forme severe, cu stridor de repaus. La spital, nu acasă!

Iar aerosolii cu dexametazonă, din fiola de uz injectabil (o „invenție” românească) nu se dau niciunde, nici acasă, nici la spital. Dexametazona se administrează doar oral sau injectabil, atenționează medicul pediatru.

Urmărește CSID.ro pe Google News