Cresc trigliceridele din cauza sucurilor îndulcite sau a făinoaselor? Ce fel de carne e bine să consum ca să reglez nivelul trigliceridelor? Dar alcoolul – cât pot consuma zilnic pentru a evita problemele cu trigliceridele? Află răspunsurile în articolul de mai jos.
Trigliceridele în exces sunt la fel de nocive precum colesterolul crescut. Acestea sunt grăsimi sintetizate de ficat și apoi depozitate în țesuturi pentru a asigura energia necesară organismului între mese.
Însă, atunci când aportul alimentar este peste necesarul organismului, trigliceridele sunt acumulate în țesuturi și organe. Ești la risc și dacă ai dereglări hormonale, diabet, hipotiroidism, boli de rinichi, artrită reumatoidă. Sau dacă urmezi tratament pe termen lung cu tamoxifen, steroizi, betablocante, diuretice sau iei anticoncepționale.
Consecința? Risc crescut de boli cardiovasculare, infarct, accident vascular cerebral, inclusiv la vârste tinere! Plus boli de ficat și pancreatită!
Iată ce alimente, băuturi și obiceiuri cresc trigliceridele și care sunt soluțiile!
Printre cele mai nocive alimente care cresc trigliceridele se numără pastele, orezul alb, cartofii și pâinea albă. Înlocuiește-le cu varianta lor integrală! Cât despre cartofi, poți încerca quinoa sau orzul.
Și carnea roșie este vinovată de nivelul crescut al trigliceridelor. La fel și brânza grasă sau untul cu conținut crescut de grăsime. Alege în schimb carnea de pui sau de curcan, care conține mai puține grăsimi saturate.
Peștele este considerat un aliment sănătos, dar poate fi transformat într-unul nociv dacă alegi să îl prăjești în mult ulei. Sau să îl consumi pane. Cele mai indicate variante de gătit sunt la cuptor, grătar, la aburi sau fiert.
Somonul, tonul, macroul sunt sortimente de pește foarte bogate în acizi grași Omega 3. La fel și nucile, semințele de in, soia, kale, spanac, urzici. Consumă-le mai des!
Unul dintre motivele principale pentru care cresc trigliceridele este consumul excesiv de sucuri carbogazoase, ceaiuri îndulcite, energizante sau chiar sucuri de fructe.
Fructoza în exces, zahărul rafinat sau îndulcitorii artificiali din aceste băuturi cresc trigliceridele, dar și numărul kilogramelor de pe cântar.
Înlocuiește-le cu apă sau ceaiuri neîndulcite ori cu limonadă cu mentă și un strop de miere.
Nocive sunt și băuturi alcoolice precum berea, vinul, cidrul sau tăria. Fie le înlocuiești cu varianta fără alcool, pe cât posibil, fie limitezi cantitatea la cel mult o băutură pe zi (femei) sau două (bărbați), fie le eviți de tot, mai ales dacă nivelul trigliceridelor este periculos de crescut.
Supraalimentarea este una dintre cauzele principale ale trigliceridelor mărite. Dar și săritul peste mese poate fi periculos. La fel și înfulecatul, fără a mesteca pe îndelete mâncarea.
Lipsa de mișcare este, de asemenea, un factor major care contribuie la creșterea trigliceridelor. O plimbare de 30 de minute în aer liber, înotul, mersul pe bicicletă, alergarea ușoară, toate acestea sunt metode prin care arzi excesul de calorii și grăsimi.
Nu în ultimul rând, renunță la fumat! Dacă nivelul trigliceridelor este deja crescut, fumatul crește semnificativ riscul de apariție a aterosclerozei.
Cum afli care este nivelul trigliceridelor din sânge? Simplu: prin intermediul analizelor de sânge recomandate de medicul de familie.
Dacă nu ți-ai mai verificat de mult sănătatea, a venit momentul să o faci. Doctorii recomandă efectuarea unui set complet de analize la fiecare 6 luni.
Este bine să știi că în analize apar doar trigliceridele produse de ficat, nu și cele extrase din alimente; de aceea, înainte de a merge să ți se preleveze sânge, încearcă să nu mănânci și să nu bei cu 12 ore înainte de vizita la cabinet!
Iată care sunt valorile normale și anormale ale trigliceridelor la adulți:
Surse: webmd.com, uofmhealth.org, health.harvard.edu, medicalnewstoday.com