Gravidă cu trombofilie: naștere naturală sau prin cezariană? Explică dr. Alina Bușan, medic specialist Obstetrică-Ginecologie

  • Publicat:
Gravidă cu trombofilie: naștere naturală sau prin cezariană? Explică dr. Alina Bușan, medic specialist Obstetrică-Ginecologie
Sursa foto: Shutterstock

O gravidă cu trombofilie prezintă un risc mai mare de a dezvolta cheaguri de sânge. De asemenea, sarcina poate fi pusă în pericol de această afecțiune. Însă tratamentul optim și monitorizarea din partea medicului curant pot preveni complicațiile. 

Cum este mai indicat să nască o gravidă cu trombofilie: natural sau prin cezariană? Și ce implică o sarcină cu trombofilie mai exact?

Răspunde la aceste întrebări dr. Alina Bușan, medic specialist Obstetrică-Ginecologie la Centrul Medical Atena.  

Trombofilia în sarcină și riscul de cheaguri de sânge

CSÎD: Ce implică sarcina pentru o femeie cu trombofilie?

Dr. Alina Bușan: Sarcina conferă femeii o stare de hipercoagulabilitate. Trombofilia este o patologie care presupune risc de tromboembolism.

Astfel, sarcina unei femei cu trombofilie este grevată de riscul apariției preeclampsiei, morții fetale în uter, restricție de creștere intrauterină, dezlipire prematură de placentă normal inserată sau multiple sarcini pierdute.

Cele mai multe din aceste complicații se soldează cu moartea fătului sau a mamei și a fătului.

De asemenea, asocierea trombofiliei cu sarcina poate duce la formarea de cheaguri de sânge la nivelul circulației venoase materne cu apariția trombozelor venoase și cu risc de tromboembolism pulmonar, afecțiune potențial fatală.

Nașterea programată, indicată pentru o gravidă cu trombofilie

CSÎD: Naștere naturală sau prin cezariană pentru gravidele cu trombofilie?

Dr. Alina Bușan: Gravidele cu trombofilie aflate sub tratament anticoagulant profilactic au risc crescut de sângerare la naștere, indiferent de calea de naștere.

De aceea se recomandă întreruperea terapiei cu anticoagulante cu aproximativ 12 sau 24 ore înainte de naștere, în funcție de preparatul administrat, și reluarea acesteia ulterior nașterii.

Astfel, cea mai indicată modalitate de naștere rămâne cea care poate fi programată – fie inducerea medicamentoasă sau chirurgicală a travaliului, fie prin cezariană.

CSÎD: Există contraindicații clare pentru o gravidă cu trombofilie?

Dr. Alina Bușan: Nu există contraindicații absolute la o gravidă cu trombofilie, ci mai degrabă indicații și anume să discute cu medicul curant despre această patologie și să urmeze tratamentul adecvat pentru a preveni formarea de cheaguri.

De altfel, o sarcină la o pacientă cu trombofilie poate decurge aproape normal dacă aceasta este atent monitorizată și beneficiază de tratamentul optim.

Dr. Alina Bușan este medic specialist Obstetrică-Ginecologie la Centrul Medical Atena.
Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Idei inspirate pentru cadourile de Paște
Idei inspirate pentru cadourile de Paște