Rețetă ungurească de cozonac Baigli cu nucă sau mac – ușor de preparat, delicios, cu multă umplutură! Un desert perfect pentru mesele festive de sărbători.
Cozonacul sau mai degrabă rulada Baigli (Bejgli) este un desert tipic unguresc cu aluat subțire și multă umplutură de nucă sau mac. Este foarte aromat și poate fi decorat cu zahăr pudră sau cu ciocolată topită albă ori neagră și fructe confiate.
Vezi mai jos ingredientele și modul de preparare pentru fabulosul cozonac Baigli cu nucă sau mac.
Se amestecă toate ingredientele și se omogenizează bine compoziția.
Se fierbe macul în lapte, apoi se amestecă toate ingredientele și se omogenizează bine compoziția.
Drojdia se amestecă cu 2 linguri de lapte cald și cu o lingură de zahăr ca să se activeze.
Făina cernută se amestecă bine cu untul moale, apoi se adaugă drojdia activată, gălbenușurile, zahărul, restul de lapte, sarea și coaja de lămâie.
Se frământă aluatul timp de 5 minute, apoi se învelește în folie de plastic și se lasă la frigider o jumătate de oră.
Se scoate aluatul de la frigider și se împarte în două bucăți. Cu un sucitor, întinde bine foile de aluat.
Pe o foaie de aluat pune pe întreaga suprafață umplutura de nucă, iar pe cealaltă – umplutura cu mac.
Rulează cu atenție foile de aluat umplute și sigilează-le capetele cu un albuș de ou bătut. Pune ruladele pe o tavă întinsă de cuptor acoperită cu hârtie de copt.
Unge ruladele cu un ou bătut cu puțină sare, apoi dă-le la frigider pentru 15 minute, cât să se usuce oul. S
Scoate ruladele și unge-le din nou, de data asta cu cele două albușuri de ou rămase. Lasă-le la frigider încă 15 minute. Acest truc ajută la evitarea crăpării cojii.
Scoate ruladele din frigider și înțeapă-le din loc în loc cu o scobitoare.
Introdu ruladele în cuptorul preîncălzit la 180 de grade Celsius. Lasă-le la copt 40-50 de minute sau până când trec testul cu scobitoarea (dacă scobitoarea nu prezintă semne de aluat, înseamnă că ruladele sunt coapte).
Cozonacul Baigli se lasă la răcit înainte de a fi tăiat felii, altfel se va sfărâma. Decorează cu zahăr pudră sau cu glazură de ciocolată și portocale confiate ori stafide. Poftă bună!