Zilele de vară se traduc ca ”multe ore de stat în soare”. Așa cum ne protejăm pielea de razele UV, aplicând creme cu factor de protecție, la fel trebuie să acționăm și în privița ochilor. Este foarte important să folosim ochelari de soare sau pălării încă din tinerețe, deoarece expunerea îndelungată la razele UV ne poate afecta vederea.
Indiferent că vorbim de lumina produsă de soare sau de razele artificiale, ambele pot deteriora țesuturile de la suprafața ochilor, corneea și lentilele. Din păcate, multe persoane nu sunt conștiente de pericolele la care se expun, iar purtarea ochelarilor de soare poate ține la distanță riscul de orbire sau apariția tumorilor.
Razele UV, un pericol pentru sănătatea ochilor
Expunerea la razele UV poate reprezenta un risc de apariție a bolilor și problemelor oculare. Câteva dintre afecțiunile care pot fi evitate prin simpla purtare a ochelarilor de soare sunt:
- Cataractele și cancerele de ochi, care se pot dezvolta în ani. Copiii și nou-născuții trebuie să poarte pălării și ochelari.
- Pot apărea noi țesuturi pe cornee, încă de la vârsta de 20 de ani, în special în cazul persoanelor care petrec multe ore în soare, lângă mare, ocean sau în munți (surferi, schiori, pescari, fermieri).
- Oftalmia de zăpadă, cunoscută și ca fotokeratita, poate apărea în urma expunerii la razele UV reflectate în zăpadă, gheață, nisip sau apă.
Cum să-ți protejezi ochii, indiferent de sezon
- Atunci când cumperi o pereche nouă de ochelari, verifică dacă ceea ce ai ales oferă într-adevăr protecție 100& sau pe etichetă este inscripționată protecția UV400 sau că blochează atât razele UVA, cât și razele UVB.
- Poartă pălărie alături de ochelari de soare
- Protejează copiii și seniori cu pălării și ochelari de soare
- Ține cont de faptul că norii nu blochează razele UV
- Razele soarelui sunt mai puternice după-masă și la altitudini înalte sau atunci când se reflectă în apă, gheață sau zăpadă
- Nu privi niciodată direct către soare
- Evită solarul