Deși sunt considerate miraculoase pentru organismul uman, în urma unor studii s-a constatat faptul că plantele medicinale au și nenumărate reacții adverse. Motiv pentru care este indicat să fim precauți atunci când le consumăm!
Mușețelul, de exemplu, poate cauza hemoragie, mai ales dacă se urmează un tratament cu anticoagulante în paralel. Și nu este singura plantă medicinală care poate avea acest efect. Plantele medicinale folosite incorect pot duce și la palpitații sau anxietate.
Iată recomandările medicilor privind plantele medicinale și reacțiile lor adverse.
Mușețelul fluidifică sângele. Dacă persoana respectivă ia un anticoagulant, evident că va modifica nivelul de fluiditate a sângelui și se va trezi cu hemoragii nedorite.
Și preparatele cu ginko biloba, ginseng, usturoi sau ghimbir pot interacționa cu medicația anticoagulantă.
„În plus, ghimbirul și scorțișoara, foarte folosite în curele de slăbire, pot determina creșterea în mărime a unui fibrom sau chist ovarian. Dar nu sunt singurele, a atenționat dr. Cătălina Crețu, medic apifitoterapeut.
„Extractele de salvie, de lemn dulce, de mărar, de trifoi roșu sunt foarte folosite. În cazul în care persoana are o predispoziție spre chist, are antecedente de cancer mamar sau ovarian, ele sunt strict contraindicate”, a completat Ruxandra Constantina, medic apifitoterapeut.
„Luat zilnic pe o perioadă mai mare de 21 de zile, șofrănelul va da o stare de agitație, anxietate, palpitații. Și atunci se recomandă curele cu anumite intermitențe. Așa cum poți să dai șofrănelul timp de 3 luni fără să apară niciun fel de probleme”, recomandă medicul apifitoterapeut Cătălina Crețu.
„Ceaiul verde interferează cu absorbția calciului și a fierului. Deci putem să ne trezim cu o anemie, putem să ne trezim cu o spasmofilie. În prima fază are efect tonic, dar el scade tensiunea arterială. Cei care au tensiunea mică se pot trezi chiar cu stări de leșin”, completează dr. Ruxandra Constantin.