Am aflat de la prof. Dr. Dan Straja, medic primar chirurgie generală, care sunt cum se diagnostichează cancerul de colon, ce afecțiuni sunt asociate și ce tratament se impune pentru neoplasmul colonic.
CSÎD: Anumite afecțiuni deja existente ar putea potența apariția cancerului de colon?
Prof. Dr. Nicolae Dan Straja: Riscul de apariție a cancerului de colon este influențat și de factori precum:
CSÎD: Ce teste și analize pentru diagnosticarea cancerului de colon?
Prof. Dr. Nicolae Dan Straja: Diagnosticul se stabilește prin coroborarea dintre elementele clinice și paraclinice. Din punct de vedere clinic, importantă este anamneza, care relevă elementele de risc în antecedentele heredocolaterale și cele patologice, simptomatologia care subliniază prezența inapetenței, scăderii ponderale, a durerilor de diferite intensități localizate la nivel abdominal și a tulburărilor de tranzit.
Paraclinic, diagnosticul se bazează pe:
CSÎD: Cum se tratează cancerul de colon?
Prof. Dr. Nicolae Dan Straja: Tratamentul de bază este cel chirurgical radical sau paleativ asociat cu polichimioterapie (PCT). Tratamentul chirurgical radical, care asigură șanse majore de vindecare definitivă sau pe o perioadă îndelungată de timp, este reprezentat de îndepărtarea tumorii împreună cu segmente importante digestive și eventual extradigestiv. Tratamentele paleative asigură, pe perioade scurte de timp, o viață relativ normală, permițând, în asociere cu PCT, eventuala reconversie la chirurgia radicală.
CSÎD: Pacienții diagnosticați – în ce stadii se prezintă?
Prof. Dr. Nicolae Dan Straja: 65% dintre pacienți sunt depistați în stadii avansate.
CSÎD: Ce se întâmplă cu pacientul dacă tumora este depistată în fază incipientă?
Prof. Dr. Nicolae Dan Straja: Tumora depistată în stadii precoce asigură o supraviețuire la 5 ani de peste 90%. Ulterior se utilizează metode de screening, respectiv la fiecare 3 ani hemocul test și colonoscopie, dublate de CT abdomino-pelvin și markeri tumorali ser