Știam că sedentarismul nu este deloc benefic pentru sănătatea fizică și sănătatea psihică. Însă pandemia ne arată asta, chiar dacă nu ne îmbolnăvim – în pandemie se poate să fim izolați la domiciliu din cauza unor călătorii în zone cu risc de infectare comunitar sau pentru că am fost contacți direcți cu un caz confirmat Covid. Bogdan Goga, fizioterapeut, vine cu indicații prețioase.
CSÎD: Cum să ne întreținem în formă fizică în perioadele inevitabile la un moment dat: contact direct cu caz confirmat de coronavirus sau călătorie dintr-o zonă cu risc de coronavirus?
Bogdan Goga: Este important de subliniat faptul că este necesar să ne menținem activi chiar și în cazul în care suntem izolați la domiciliu din cauza unor călătorii în zone cu risc de infectare, sau dacă că am fost contacți direcți ai unui caz confirmat pozitiv în urma infectării cu virusul Sars-Cov-2.
Chiar și în incinta casei putem realiza câteva exerciții prin intermediul cărora să ne menține corpul activ, dat fiind faptul că în această perioadă va scădea nivelul de activitate fizică prin pierderea mișcărilor uzuale (mersul, urcatul sau coboratul scărilor).
CSÎD: Aproape că nici nu luam în calcul în dinamina vieții de zi cu zi urcatul scărilor, mersul rapid până la pâine, alergatul după autobuz…
Bogdan Goga. Da, dar putem apela la stretching dinamic, sau la exerciții ce sunt menite să întrețină o activitate cardiacă mai intensă, precum genuflexiunile.
CSÎD: Cum ar suna programul de sport unei persoane sănătoase dar izolate la domiciliu în contextul pandemiei?
Bogdan Goga: Putem începe dimineața cu 10-15 minute de mișcare, urmând să creștem durata de timp progresiv, de-a lungul zilelor.
În cazul persoanelor ce practicau un sport în mod constant, pot începe de la o durată mai mare de timp sau pot încerca adaptarea lui în incinta camerei. – Pilates, Yoga, alergare pe loc în diverse tempouri.
Pentru toate aspectele prezentate mai sus este important de menționat faptul că pe parcursul efectuării activităților fizice, camera necesită să fie aerisită în permanență.
CSÎD: Bogdan, spune-ne încă o dată dacă mai e nevoie, de ce e nevoie să facem mișcare fizică zilnic?
Bogdan Goga: Subliniem faptul că exercițiul înseamnă medicină, indiferent de locul în care este efectuat: antrenarea cordului, plămânilor și musculaturii mențin capacitatea optimă de funcționare pentru momentul în care perioada de izolare se încheie, iar persoanele pot reveni la activitățile de dinainte de izolare.