Spune-mi cum dormi ca să îți spun ce fel de zi vei avea! Spune-mi cât dormi ca să îți spun ce afecțiuni poți dezvolta în viitor! Despre somn și insomnii am stat de vorbă cu prof. dr. Florin Mihălțan, președintele Secțiunii de Somnologie a Societății Române de Pneumologie și dr. Mihaela Oroș, președinta Asociației pentru Tulburări de Somn la Copii și Adolescenți.
CSÎD: De ce avem nevoie de somn?
Dr. Florin Mihălțan & dr. Mihaela Oroș: Somnul este un proces activ, în timpul căruia au loc numeroase procese:
Prof. Dr. Florin Mihălțan
CSÎD: Cum ne dăm seama dacă avem sau nu un somn de calitate?
Dr. Florin Mihălțan & dr. Mihaela Oroș: Există trei elemente care fac un somn să fie bun, adică acel somn în care se îndeplinesc funcțiile amintite. Astfel:
Dr. Mihaela Oroș
CSÎD: Ce sunt insomniile? După câte nopți nedormite se poate pune diagnosticul de insomnie?
Dr. Florin Mihălțan & dr. Mihaela Oroș: Pentru diagnosticul de insomnie, trebuie să existe o perturbare a somnului din timpul nopții, cât și simptome pe timpul zilei, legate de dificultatea de somn pe timp de noapte. Acestea pot fi relatate de persoana în cauză sau de către un aparținător.
În plus, tulburarea de somn, pentru a fi diagnosticată, trebuie să apară cel puțin 3 nopți pe săptămână pentru o perioadă de 3 luni.
Se pot descrie astfel: dificultate de inițiere a somnului, dificultăți în menținerea somnului, trezirea mai devreme decât ora dorită sau rezistența la culcare în programul adecvat.
Pe timpul zilei, pot sa apară: oboseală sau stare de rău, somnolență, dificultăți de atenție, concentrare sau afectarea memoriei, performanță socială sau academică afectată, tulburări de dispoziție, iritabilitate, probleme de comportament (de exemplu, hiperactivitate, impulsivitate, agresivitate), motivație si energie reduse, posibilitatea de erori sau accidente.