Medic: Lumânările parfumate sunt la fel de toxice precum țigările! De ce nu e bine să folosești în casă lumânări sau bețișoare parfumate.

Te gândești să oferi cadou un set de lumânări sau bețișoare parfumate? Ia în calcul alte variante de cadouri, pentru că acestea sunt nocive pentru sănătate.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Medic: Lumânările parfumate sunt la fel de toxice precum țigările! De ce nu e bine să folosești în casă lumânări sau bețișoare parfumate.

Bețișoare parfumate, lumânări cu arome, spray-uri și aparate electrice cu tot felul de mirosuri la care ne expunem în propria locuință – toate acestea ne îmbolnăvesc plămânii, avertizează medicii. Așa că dacă vă bate gândul să faceți cuiva un cadou de sărbători de acest gen, ar fi bine să vă gândiți la sănătatea celor pe care îi cadorisiți și să vă reconsiderați alegerea. 

Deși avem impresia (eronată) că aceste produse împrospătează aerul din casă, ele nu sunt decât o sursă în plus de agenți poluanți. Aceștia se eliberează în timpul combustiei (de exemplu, bețișoarele parfumate și lumânările) și ne pot afecta sănătatea.

Lumânările parfumate sunt periculoase inclusiv după ce sunt stinse

Deoarece lumânările sunt aprinse în camere mici și neaerisite, chimicalele împrăștiate în încăpere rămân acolo, putând crește riscul de astm, eczeme și alte probleme ale pielii.

Efectele nedorite apar doar în cazul utilizării excesive și pe termen lung în spații închise și neaerisite. În condițiile în care arderea se face la exterior, nu există niciun risc.

Lumânările parfumate ieftine, ce au la bază alte materii prime decat ceara de albine sau soia, au efecte secundare asupra sănătății, putând fi la fel de dăunătoare precum țigările. Secrețiile nazale, lăcrimarea excesivă, mâncărimile ochilor sau ale nasului sunt semne că aerul din casă este poluat, atrag atenția medicii.

Mai mult, aceste obiecte ne pun sănătatea în pericol nu doar atunci când ard, ci și după ce sunt stinse.

Odată ce o lumânare a fost aprinsă, particulele arse pot rămâne în aer timp de câteva ore. Uneori, funinginea emanată de lumânări poate conține zinc, cositor, plumb și cadmiu, substanțe dăunătoare organismului, adaugă experții.

Ce efecte au compușii chimici eliberați din bețișoare parfumate

Compușii chimici emiși în momentul arderii sunt benzenul, formaldehida, toluenul, acetalhida, etilbenzenul și acroleina, substanțe cu potențial cancerigen. Acestea irită ochii și căile respiratorii, cauzând migrene, greață și reacții alergice.

De menționat că aceste substanțe sunt emanate exclusiv prin ardere și nu apar în cazul folosirii lumânărilor clasice sau a altor dispozitive de parfumat aerul (electrice sau cu vapori).

Lumânările generează mai puțini poluanți decât bețișoarele parfumate. Însă aceste particule sunt mai fine, iar cantitatea de oxid de azot emisă este mai mare.

Copiii sunt cu precădere mai sensibili la mirosuri. Folosirea aparatelor tip spray poate crește riscul de apariție a astmului sau a altor afecțiuni respiratorii.

Sfaturi pentru a respira aer curat în propria locuință

Pentru a respira aer curat, nepoluat, țineți cont de aceste sfaturi:

  • nu folosiți bețișoarele sau lumânările parfumate zilnic și nu le lăsați să ardă multe ore, neîntrerupt
  • evitați să inhalați fumul în mod direct și tăiați fitilul lumânărilor parfumate cât mai scurt, ca să nu mai fumege în timpul arderii
  • aerisiți foarte bine locuința după ce folosiți astfel de produse
  • nu acoperiți parchetul cu covoare mari – acestea rețin praful și favorizează alergiile
  • folosiți plante purificatoare în cameră
  • ștergeți frecvent praful de pe mobilă
  • dacă aveți posibilitatea, folosiți un purificator de aer
Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult