Dr Mihai-Viorel Zamfir: Tulburările de memorie – de ce apar și cum le prevenim

Tulburarea de memorie nu este o boală implacabilă.
  • Publicat:
Dr Mihai-Viorel Zamfir: Tulburările de memorie - de ce apar și cum le prevenim
Dr. Mihai-Viorel Zamfir, medic specialist Psihiatrie & Geriatrie-Gerontologie, Doctor în Științe Medicale, foto arhivă

Poate din cauza vârstei înaintate, poate din cauza stresului ridicat și al anxietății pe care le simțim cu toții în pandemie am început să uităm. Este normal oare? Când trebuie să ne îngrijoreze tulburările de memorie? Despre toate acestea am stat de vorbă cu dr. Mihai-Viorel Zamfir,  medic specialist Psihiatrie & Geriatrie-Gerontologie, Doctor în Științe Medicale.

 

CSÎD: În perioada pandemiei, multe persoane au fost afectate din punct de vedere psihic din cauza fricii, a distanțării fizice și sociale, a izolării. Cum a evoluat în această perioadă numărul pacienților care acuză tulburări de memorie?

Dr. Mihai-Viorel Zamfir: În perioada pandemiei a crescut numărul pacienților care prezintă acuze legate de probleme de memorie, atât în cazul persoanelor vârstnice, cât și al adulților de vârstă medie.

CSÎD: Din ce cauze?

Dr. Mihai-Viorel Zamfir: Cauzele sunt multiple. În primul rând, pacienții care au avut COVID-19 pot prezenta, ulterior vindecării, probleme de atenție și memorie timp de mai multe luni, ca și alte simptome din sfera sănătății mentale, cum ar fi: neliniște psihică, anxietate, iritabilitate, irascibilitate. Toate aceste simptome sunt consecințe la distanță ale COVID-19. Pe de altă parte stresul, lipsa de interacțiune socială – distanțarea socială, pot duce la burn-out care se poate manifesta și prin probleme de atenție sau memorie.

 Tulburările de memorie sunt semnul unei boli neurogenerative?

CSÎD: Tulburările de memorie sunt neapărat semnalul instalării unei afecțiuni neurodegenerative sau pot fi situații în care ne așteptăm ca acestea să fie reversibile?

Dr. Mihai-Viorel Zamfir: Tulburările de memorie pot avea grade diferite de severitate, de la modificări ale performanțelor asociate înaintării în vârstă, la modificări mai vizibile care corespund unei tulburări neurocognitive ușoare, aceasta putând evolua către o tulburare neurocognitivă majoră cunoscută în populație sub termenul de demență.

CSÎD: Demența este un termen cu conotații destul de dure în țara noastră…

Dr. Mihai-Viorel Zamfir: În general este de preferat să evităm termenul de demență datorită conotațiilor negative și stigmatizării, atât a pacientului, cât și a membrilor familiei. Este foarte important de spus că tulburarea de memorie nu este o boală implacabilă.

Cum putem proteja memoria

CSÎD: Cum putem preveni tulburările de memorie?

Dr. Mihai-Viorel Zamfir: Aceste probleme de sănătate pot fi prevenite, începând chiar cu vârsta de 30 de ani prin adoptarea unui stil de viață sănătos, controlul stresului, evitarea substanțelor psihotoxice (alcool, droguri diverse), controlul afecțiunilor cardiovasculare și metabolice (diabet zaharat, obezitate, valori crescute ale colesterolului). La fel de importantă este diagnosticarea precoce, pentru că cele mai bune rezultate privind evoluția bolilor de memorie se obțin atunci când acestea sunt diagnosticate în stadii precoce.

CSÎD: Dar când se diagnostichează în stadii avansate, ce se întâmplă?

Dr. Mihai-Viorel Zamfir: Chiar și în stadii avansate, o parte dintre tulburările de memorie pot fi reversibile, pentru că există afecțiuni tratabile care dau probleme de memorie și alte probleme cognitive, cum ar fi afecțiunile tiroidiene, deficitul de vitamina B12, anemia sau afecțiuni neurologice ca hidrocefalia sau hematoame subdurale.

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult