Trebuie să privim pielea ca pe un bodyguard al cărui job este de a bloca orice amenințare cu care intrăm în contact- virusuri și bacterii, particule de poluare, razele soarelui sau lumina albastră emanată de ecranele dispozitivelor mobile. Mai exact, acesta este cunoscut sub numele de „sistemul imunitar al pielii”. Pentru a face acest lucru, pielea are propriul sistem imunitar care conține celule ce luptă împotriva surselor care pot produce infecții și care produc melanină pentru a bloca razele UV.
Pentru mai multă protecție, stratul de la suprafață, funcționează ca un scut și împotriva radicalilor liberi și menține hidratarea pielii astfel încât bariera protectoare să rămână intactă. Această mantă este un microbiom de bacterii bune și, similar tractului intestinal, organismul menține un echilibru între germenii care trăiesc în armonie pe pielea noastră și devine neprietenos cu bacteriile dăunătoare, virusurile și fungii. Aceste mecanisme de apărare funcționează ideal împreună, dar uneori pot fi sabotate.
Atunci când pielea devină o victimă a factorilor externi, precum razele UV sau chiar a factorilor interni- cortizolul, hormonul de stres, pielea se poate inflama. Ca sistemul imunitar al pielii să funcționeze corespunzător, specialiștii recomandă consumul de suplimente cu ulei de pește sau consumul de somon. Cele două reduc inflamațiile declanșare de poluarea aerului. Acest efect calmant poate ajuta la menținerea barierei pielii și permite răspunsului inflamator să coopereze.
Oricât ar fi de greu, trebuie să facem orice pentru a putea reduce stresul din viața de zi cu zi. Expunerea îndelungată la răspunsul hormonal produs de stres poate slăbi pielea și poate crește nivelul inflamator.
Sistemul imunitar al pielii se menține și în urma rutinii de îngrijire. Pentru a îndepărta bacteriile și germenii fără a perturba microbiomul și manta protectoare, se recomandă spălarea cu apă călduță (nu fierbite, pentru a nu usca pielea), dușurile scurte și atenție sporită la ingredientele de pe etichete astfel încât să nu modificăm pH-ul pielii.
Mai departe, folosește produse cu acid hialuronic, glicerină, lanolină și uleiuri minerale. Toate acestea ajută în procesul de hidratare și menține o piele sănătoasă prevenind inflamațiile. Antioxidanții folosiți zilnic, precum vitamina C, ajută la accelerarea sistemului imunitar al pielii și neutralizează factorii naturali de stres. De asemenea, nu uita că protecția solară este și ea extrem de importantă în toată această poveste.