Durerile de cap – ce ascund și cum le tratăm în mod natural? Explică dr. Ruxandra Constantina

Durerea de cap ce apare des poate fi chiar moștenită. Durerile de cap au și tratamente naturiste ce funcționează la cote maximă alături de odihnă, hidratare și stil de viață echilibrat.
  • Publicat:
Durerile de cap - ce ascund și cum le tratăm în mod natural? Explică dr. Ruxandra Constantina
Dr Ruxandra Constantina  Medic specialist medicină familie apifitoterapie, gemoterapie, biorezonanță, iridologie, foto arhivă

Dr Ruxandra Constantina, medic specialist medicină familie, apifitoterapie, gemoterapie, biorezonanță, iridologie răspunde la întrebările cele mai frecvente despre tratamentele naturiste ale durerilor de cap.

 

CSÎD: Migrena sau durerea de cap este totuna?

 Dr. Ruxandra Constantina: Migrena este o durere de cap moderată sau intensă, cu caracter pulsatil, de obicei unilaterală (hemicrania). Este frecvent însoțită de tulburări digestive (greață, vărsături) și sensibilitate crescută la lumină și zgomot. Poate fi transmisă genetic.

Factorii ce pot declanșa dureri de cap

CSÎD: Oboseala are vreo influență asupra durerilor de cap?

Dr. Ruxandra Constantina: Oboseala, stresul, sunt cauze frecvente ale durerilor de cap, ce apar cu o frecvență tot mai mare la persoane suprasolicitate, care nu se odihnesc și nu se relaxează suficient,  inclusiv adolescenți și copii.

CSÎD: Hidratarea insuficientă ar putea fi o cauză a durerilor de cap?

Dr. Ruxandra Constantina: O hidratare insuficientă poate cauza durerii cap și a durerii articulare. Deci consumați alimente bogate în apă (pepene, roșii, salată, castraveți, țelină, ridichi, căpșuni, piersici), apă, sucuri naturale, ceaiuri.

Femeile sunt mai predispuse la dureri de cap decât bărbații

CSÎD: Cine este mai predispus durerilor de cap?

Dr. Ruxandra Constantina: În general aceste dureri de cap apar mai frecvent la femei, legate probabil de variații hormonale și de o sensibilitate crescută, accentuate în perioada premenstruală sau la menopauză. De asemenea apar frecvent la persoane suprasolicitate din punct de vedere psihic sau la cei cei meteodependenți.

Cauzele durerilor de cap

CSÎD: Când durerile de cap trebuie să ne dea de gândit?

Dr. Ruxandra Constantina: Deoarece durerile de cap pot semnala afecțiuni grave (tumori, anevrisme, AVC), ele trebuie întotdeauna investigate de către medicul specialist (internist, oftalmolog, neurolog), cu efectuarea unor examene de specialitate, mai ales dacă sunt persistente sau se intensifică.

CSÎD: Ce ascund durerile de cap?

Dr. Ruxandra Constantina: Cauzele durerilor de cap pot fi nenumărate și trebuie întotdeauna investigate. Dintre acestea amintim infecții la nivel respirator, infecții/inflamații dentare, sinuzita, otita, alergia respiratorie, tulburările de circulație și oxigenare în regiunea cerebrală, hipertensiunea arterială, diabetul, bolile autoimune, nevralgia facială, spondiloza cervicală, anemia și carențele alimentare (magneziu, vitaminele din grupul B), tulburările de somn, de vedere, stresul, anxietatea, atacul de panică, deshidratarea. În cazul copiilor, de cele mai multe ori, durerea de cap este provocată de suprasolicitare sau de un conflict emoțional. În medicina tradițională chineză, durerile de cap sunt asociate cu deficite energetice la nivelul meridianului ficatului.

Remedii naturiste pentru durerile de cap

CSÎD: Ce remedii naturale sunt pentru durerile de cap?

Dr. Ruxandra Constantina: Extracte de roiniță, lavandă,  Iarba-fetei sau spilcuta (Tanacetum parthenium), scoarța de salcie, mușețel, captalan, ghimbir, fructe de măceșe, frunze de coacăz, rozmarin, mentă, sunătoare, ginkgo biloba, cicoare, sub formă de infuzie sau decoct (două sau trei căni/zi) sau tincturi (o linguriță, de două – trei ori/zi, diluată în 100 ml de apă sau ceai); capsulele se utilizează în cure de 21-30 de zile;

CSÎD: Din categoria suplimentelor alimentare, ce ar ajuta la diminuarea intensității și tratarea durerilor de cap?

Dr. Ruxandra Constantina: Vitamina B2, resveratrol, coenzima Q10, curcumina, ulei de pește, suplimente alimentare cu magneziu.

CSÎD: Ce putem folosi din gemoterapie anti migrene?

Dr. Ruxandra Constantina: Gemoterapia, utilizată în cure periodice, pe perioade lungi de timp, are efecte excelente. Se utilizează diferite combinații gemoterapice ce includ extract din mlădițe de măceșe, extract din muguri de plop negru, mlădite de rozmarin, muguri de coacăz negru, muguri de arin negru, muguri de tei argintiu, mlădițe de viță-de-vie, mlădițe de sequoia, în cure de două-trei luni, numai la indicația medicului apifitoterapeut.

durere de cap, foto shutterstock
foto Shutterstock

CSÎD: Ce putem folosi din aromoterpie împotriva durerilor de cap?

Dr. Ruxandra Constantina: Aromoterapia cu ulei esențial de lavandă, de rozmarin, de trandafir, de mentă, lemongrass și uleiul de Neroli sunt de ajutor în acest caz.

Cafeau poate remedia durerea de cap sau din contră, accentua-o

CSÎD: Ce alte metode ale medicinei naturiste sunt eficiente pentru a combate durerile de cap?

Dr. Ruxandra Constantina: Foarte utile sunt si practicile medicale alternative precum reflexoterapie, masaj terapeutic,acupunctura.

CSÎD: Este adevărat, cafeaua ar putea fi de ajutor?

Dr. Ruxandra Constantina: Cafeaua poate ameliora o durere acută de cap, pasageră. În schimb pentru persoanele care se confruntă cu migrene persistente și repetitive, efectul este invers. Consumul de cofeină poate agrava crizele, deci ea trebuie exclusă treptat.

Ceaiuri care nu dau dureri de cap, din contră

 CSÎD: Ce ceaiuri ar putea fi de ajutor?

Dr. Ruxandra Constantina: Se poate consuma ceai negru, verde sau alb; două-trei căni pe zi, băute în prima parte a zilei; ceai rozmarin, lavandă, sunătoare, ghimbir, mușețel, roiniță.

CSÎD: Ce alimentație este recomandată pentru cei care suferă des de dureri de cap?

Dr. Ruxandra Constantina: Este recomandată o alimentație sănătoasă bazată pe legume și fructe proaspete, verdețuri, cereale integrale, pește gras (somon), iaurturi naturale, smochine avocado, alimente bogate în apă, cartofi dulci, migdale, banane, fructe de pădure, smochine, varză, salată, quinoa, creveți.

CSÎD: Ce alimente sunt de evitat pentru cei care au migrene, dureri de cap frecvent?

Dr. Ruxandra Constantina: Este bine de evitat brânza maturată, ciocolata în exces, mezelurile, alcoolul în exces, băuturile energizante, alimente ce conțin aditivi (glutamat), îndulcitori artificiali (aspartam).

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Recomandări:
Băutura care îți curăță plămânii de fumul de țigară, flegmă și mucus
Băutura care îți curăță plămânii de fumul de țigară, flegmă și mucus
5 remedii naturale pentru a vindeca aftele bucale
5 remedii naturale pentru a vindeca aftele bucale