Știm că iradierea este una din problemele controversate atunci când vine vorba de analizele imagistice și radiologice. Pentru a ne explica mai multe despre iradiere, l-am invitat la un interviu pe domnul profesor universitar dr Gheorghe Iana, medic primar radiologie și imagistică medicală, președintele Societății de Neuro radiologie și Radiologie Intervențională din România și membru în Societatea Internațională de Rezonanță Magnetică și în Societatea Franceză de Radiologie.
Expunerea la raze X există permanent, pentru că mediul în care trăim este un mediu contaminat. Așa- zisa expunere naturală există și suntem practic expuși zi de zi la aceste raze. Expunerea în scop de diagnostic a parcurs mai multe etape. Obiectivul fiecărui dezvoltator de tehnologie a fost să crească calitatea imaginii obținute cu scăderea expunerii, fie că vorbim de doză, fie că vorbim de timpul de expunere. În momentl de față, toate echipamentele sunt prevăzute cu un anumită tehnologie de a măsura doza pe care o „primește” pacientul în timpul acelui examen medical. Fiecare pacient primește pe buletinul de interpretare, doza „încasată” cu ocazia examinării, deci el știe ce doză a primit, în funcție de examenul imagistic.
Este foarte important acest lucru, pentru că sunt mulți pcienți care necesită mai multe repetări ale acestor examinări medicale.
În pricipiu, sunt două direcții după care se ghidează medicii. Prima este beneficiul diagnostic, dacă examenul este imperios necesar de a fi făcut și are un beneficiu care este vital pentru pacient. În caest caz, trece pe locul do problema dozei de iradiere. Pentru că riscul imediat este mai important decât potențialul risc din expunerea la iradiere.
Pe de altă parte, repetabilitatea examenului depinde de foarte și de statusul pacientului. Nu este recomandat să repeți de prea multe ori un computer tomografic sau o mamografie. Dar asta nu înseamnă că trebuie să eviți atunci cânnd e nevoie. De aceea, vorbim de un triunghi: medicul clinician care recomandă analiza, pacientul care o acceptă și medicul care realizează investigația.