Ai avut COVID-19? Doi experți îți spun cum te poți recupera mai ușor după coronavirus

Bogdan Goga  & Cristina Gogoreanu, fizioterapeuți cu experiență răspund la întrebările: Ai voie să faci exerciții fizice când ai Covid19? Cum poate ajuta fizioterapia un pacient cu coronavirus să se recupereze mai ușor?
  • Publicat:
Ai avut COVID-19? Doi experți îți spun cum te poți recupera mai ușor după coronavirus
Fizioterapie, foto shutterstock

Pandemia de coronavirus ne-a dat viețile peste cap. Am devenit mai sedentari, mai anxioși, am mâncat mai mult și mai nesănătos. Mișcarea fizică zilnică, exercițiile de respirație conștientă, odihna, dieta echilibrată ajută organismul să se mențină sănătos și să facă față infecției cu virusul Sars-Cov-2.

Doi fizioterapeuți, Bogdan Goga  & Cristina Gogoreanu, vorbesc despre rolul pozitiv al fizioterapiei pentru recuperarea fizică pentru pacienții cu Covid19.

CSÎD: Cum afectează virusul Sars-Cov-2 musculatura, oasele în cazul de infectare?

Bogdan Goga  & Cristina Gogoreanu: Dat fiind faptul că mișcarea va fi limitată, musculatura își va pierde tonusul și progresiv se poate instala hipotrofia (pierderea masei musculare). Acest lucru coroborat cu scăderea capacității de efort va duce la o scădere a rezistenței la efort și gesturile ce înainte păreau ușoare (mâncatul sau urcatul scărilor), acum să devină obositoare.

CSÎD: Ce se întâmplă în cazul persoanelor care au deja diverse afecțiuni ale oaselor, mușchilor atunci când nu fac mișcare?

Bogdan Goga  & Cristina Gogoreanu: Lipsa mișcării poate decompensa afecțiuni musculoscheletale și poate acutiza durerile datorate acestora, precum durerea lombară sau gonartroza.

Bogdan Goga, fizioterapeut, foto arhivă

Pacienții cu Covid19 pot face exerciții fizice în funcție de starea de sănătate

CSÎD: De asemenea, pacienții cu Covid-19 – nu pot face mișcare fiind impusă izolarea la domiciliu sau spitalizarea. Ce trebuie să facă să se mențină în formă din punct de vedere fizic?

Bogdan Goga  & Cristina Gogoreanu: Este important de știut faptul că pacienții POT face mișcare ( dozată în funcție de starea de sănătate), indiferent dacă aceștia sunt izolați la domiciliu sau spitalizați. În acest caz, avem două situații diferite.

În cazul spitalizării, pacienții primesc recomandări din partea medicilor și sunt ghidați de fizioterapeuți, astfel încât programul de recuperare să se plieze pe situația actuală a pacientului (fizioterapie respiratorie individualizată, exerciții fizice terapeutice).

În cazul în care  este impusă izolarea la domiciliu, pacientul ar putea încerca să mențină activitățile casnice, să găsească o activitate pe care să o practice cu regularitate – Pilates, Yoga, stretching (în cazul în care starea de sănătate permite), sau poate lua legătura cu  un fizioterapeut pentru începerea unui program individualizat de recuperare online, la recomandarea unui medic și în urma unei evaluări.

 COVID19 – cum ajută fizioterapia la recuperare de după boală?

CSÎD: După ce s-au vindecat de Covid -19, urmează recuperarea. Ce tip de exerciții sunt recomandate ?

Bogdan Goga  & Cristina Gogoreanu: În cazul în care discutăm despre forme medii sau severe, fizioterapia respiratorie joacă un rol important în recuperare. Totodată, reprezintă unul din mijloacele terapeutice pe care le putem utiliza în cazul în care patologia produce insuficiență respiratorie. Urmărim, astfel, creșterea capacității de inspir, în majoritatea cazurilor,  dar și favorizarea eliminării secrețiilor (în cazul în care acestea sunt prezente), cu ajutorul tapotamentului (atenție, acolo unde există recomandarea medicului) și exercițiilor ce folosesc o apnee foarte scurtă și care  favorizează tusea.

De asemenea, putem  avea ca obiectiv specific ulterior evoluției pacientului, expirul și promovarea capacității de distensie bazală a plămânilor (în cazul în care parenchimul nu a fost afectat sever).

Putem începe cu 10-15 minute de fizioterapie respiratorie, pe care să o repetăm de 2-3 ori pe zi.

Este necesar ca programul să fie executat lent, cu pauze între repetări. În cazul apariției stărilor de amețeală, greață sau vomă se recomandă o pauză și să se reînceapă progresiv ulterior.

Odată cu creșterea și stabilizarea saturației de oxigen la un nivel mai mare de  95% (recomandăm să o monitorizați îndeaproape), putem adăuga treptat și exerciții fizice sub formă de sarcini ușoare ce reproduc majoritatea activităților cotidiene.

cristina gogoreanu, fizioterapeut, foto arhivă
Cristina Gogoreanu, fizioterapeut, foto arhivă

Redobândirea condiției fizice post-coronavirus – se face tot prin mișcare

CSÎD: Care este obiectivul acestui program?

Bogdan Goga  & Cristina Gogoreanu: Obiectivul principal este reprezentat de  recâștigarea calității vieții de dinainte de infectarea cu virusul Sars-Cov-2.

Acesta poate fi un drum lung și anevoios, însă pe parcursul lui urmărim ca oboseala la mișcare și în gesturile cotidiene să apară cât mai greu.

CSÎD: Concret, ce tip de exercții pot face pacienții pentru recuperarea post coronavirus?

Bogdan Goga  & Cristina Gogoreanu: Iată câteva recomandări în legătură cu programul de fizioterapie respiratorie post COVID-19:

Rezultatele pozitive se simt mai bine de la începutul programului de fizioterapie

CSÎD: După câte ședințe apar rezultate?

Bogdan Goga  & Cristina Gogoreanu: Aceasta este o întrebare foarte des întâlnită.

Rezultatele apar progresiv. Nu există un număr fix de ședințe după care încep să se vadă rezultatele. Majoritatea pacienților afirmă că pot inspira mai bine, mai profund încă de la începutul programului de recuperare.

Un aspect pe care am dori să îl menționăm constă în faptul că în cazul formelor medii și severe recuperarea poate dura pâna la 6 luni și diferă de la pacient la pacient.

Aș dori, de asemenea, să subliniem faptul că fizioterapia  nu se termină la atingerea obiectivului, ci continuă pentru menținerea lui.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult