Dacă observi pete roșii pe nas sau în altă zonă a feței care nu trec de la sine, ar fi bine să mergi la medic pentru a afla cauza. Uneori, aceste pete roșii pe nas pot fi consecința acneei. Alteori însă, pot semnala o afecțiune mai gravă, cum este ciroza hepatică sau melanomul.
Sub nicio formă nu agresa petele cu diverse soluții sau instrumente. Și nici să le acoperi cu machiaj nu este indicat!
Din fericire, astfel de pete roșii pe nas sunt ușor de observat. Iar acest lucru poate crește probabilitatea de a le vindeca eficient, dacă urmezi un tratament corect. Află mai jos de ce apar pete roșii pe nas, ce alte simptome poți avea dacă afecțiunea este una severă și când e cazul să te adresezi medicului.
Aceste pete roșii cu aspect de pânză de păianjen (telangiectazii) pot fi semnale că ai o problemă cu ficatul, din cauza consumului excesiv de alcool. Porțiunea de piele poate fi ușor ridicată, are un nucleu și mai multe vase de sânge radiante, ca niște picioare de păianjen.
Petele pot fi eliminate din considerente estetice prin proceduri cu laser, dar trebuie abordată și cauza de bază a problemei, care va fi descoperită doar în urma unui examen clinic și a unor analize de sânge pe care medicul specialist le va recomanda.
Alte cauze ce pot duce la apariția de pete pe nas sau în altă zonă a feței sunt: pojarul sau rujeola (pot apărea și simptome precum febră, secreții nazale, tuse), eczema, rozaceea sau lupusul.
Dacă aceste pete roșii pe nas nu dispar în 2 săptămâni, își modifică forma, culoarea și dimensiunea sau apar și alte simptome, adresează-te medicului pentru a afla care este cauza și pentru a beneficia de un tratament corect.
Pielea de pe vârful nasului este mai groasă și conține mai mulți pori care secretă sebum, fiind, de altfel, zona cea mai predispusă la apariția coșurilor.
În schimb, podul nazal și părțile laterale ale nasului sunt acoperite cu piele mai subțire, care nu este la fel de populată cu glande sebacee. De aceea, atunci când apar coșuri în această regiune, este foarte posibil să rămână mici pete roșii pe nas care fie trec de la sine în 1-2 săptămâni, fie necesită intervenție laser.
Petele roșii pe nas pot apărea și din cauza deshidratării sau a arsurilor solare. Însă acestea trec de obicei fără intervenție medicală, odată cu regenerarea pielii.
Acest tip de cancer apare cu precădere la persoanele cu tenul foarte deschis la culoare, cu ochi albaștri sau verzi și care au multe alunițe pe corp. De asemenea, expunerea frecventă la soare fără cremă de protecție crește riscul de a dezvolta carcinom bazocelular.
În primă fază, carcinomul bazocelular se manifestă prin apariția unor mici pete roșii pe nas, însoțite de vase de sânge rupte sau foarte vizibile în jurul zonei, piele ușor ridicată sau plată și uneori sângerare.
Printre opțiunile de tratament pentru carcinomul bazocelular se numără excizia, criochirurgia sau chimioterapia.
Dacă observi pete roșii pe nas, cu aspect solzos, neregulate, care devin maronii sau cafenii ori își schimbă dimensiunea, adresează-te medicului dermatolog pentru o consultație. Poate fi vorba și despre melanom, cel mai periculos tip de cancer de piele.
Surse:
https://head-face-med.biomedcentral.com/articles/10.1186/1746-160X-6-7
https://www.cancer.gov/types/skin/melanoma-photos
https://www.dermnetnz.org/topics/lupus-pernio/
https://medlineplus.gov/acne.html