Dr Ruxandra Constantina: Colesterolul rău crescut – cum îl scădem prin mijloace naturale

Raportul optim LDL/ HDL variază între 2,9 (femei)- 3,3 (bărbați). Creșterea lui peste 3,5-3,8 indică risc de apariție a unei boli cardiace.
  • Publicat:
Dr Ruxandra Constantina: Colesterolul rău crescut - cum îl scădem prin mijloace naturale
dr Ruxandra Constantina, foto arhivă

Dr Ruxandra Constantina, medic specialist medicina familie, apifitoterapie, gemoterapie, biorezonanță, iridologie explică ce soluții naturale și naturiste sunt pentru aducerea la cote normale a colesterolului rău crescut.

 

 CSÎD: Care sunt factorii favorizanți ce duc la creșterea colesterolului?

Dr Ruxandra Constantina: Există mulți factori favorizanți ai creșterii colesterolului sanguin, legați de stilul nostru de viață și la care putem renunța: alimentație bogată în grăsimi saturate și hidrogenate, în dulciuri concentrate, fumatul, consumul excesiv de alcool, stresul, sedentarismul.

 Analize și teste pentru verificarea colesterolului

CSÎD: Cât de des trebuie efectuate și ce analize/teste pentru a depista colesterolul?

Dr Ruxandra Constantina: Deoarece trăim într-o societate poluată și stresantă, mâncăm de multe nesănătos, nu ne mai odihnim cum trebuie, nu mai facem mișcare, este recomandat, pentru persoanele sănătoase, fără comorbidități, să afectueze 1 dată/an analize sanguine care arată valoarea colesterolului total, LDL, HDL, trigliceride, glicemie. Personele ce prezintă afecțiuni cronice (cardio-vasculare, hepatice, obezitate, diabet) vor efectua aceste analize mai des, la recomandarea medicului specialist.

Ceea ce mâncăm influențează colesterolul din sânge?

CSÎD: Cât depinde de dietă alimentară colesterolul crescut?

Dr Ruxandra Constantina: Studiile arată ca o dietă adecvată, predominant vegetariană, poate reduce colesterolul rău LDL cu aproape 30% după 2-3 săptâmâni. Dieta trebuie să se bazeze pe multe fructe și legume, salate proaspete făcute din crudități și verdețuri, la care adaugăm ulei presat la rece de cânepă sau măsline. Se consumă de 3 ori/săptămână pește gras, de preferat sălbatic –  somon, tonul alb, sardine, scrumbie, crustacee; alge marine, o sursă bogată de acizi grași Omega 3.

Acizi grași Omega 3-6-9, benefici pentru normalizarea valorilor colesterolului se găsesc și în ulei măsline, de cânepă, de susan, arahide, nuci, migdale și semințe de in, cânepă, chia, de floarea-soarelui (nesărate și neprăjite).

Fibrele sunt benefice, consumați orez brun, quinoa, orz, secară, cartofi dulci, napi, varză, țelina, anghinare, fenicul, sparanghel, fasole boabe; fructe de pădure proaspete sau congelate (afine, măceșe), avocado, mere, citrice.

Alte alimente care scad valorile colesterolului rău sunt: usturoiul, scorțișoara, rădăcina de ghimbir, pulberea de turmeric.

Riscuri dacă colesterolul rău este crescut

CSÎD: Ce riscăm dacă nu tratăm/ ținem sub control colesterolul crescut?

Dr. Ruxandra Constantina: Colesterolul crescut predispune la boli cardio-vasculare și ateroscleroză, cu pericolul apariției cardiopatiei ischmeice, AVC, infarct.

Cum se pot menține valorile normale ale colesterolului prin metode naturiste

CSÎD: Ce metode naturiste sunt de ajutor în combaterea colesterolului crescut?

Dr. Ruxandra Constantina: Există nenumărate formule naturiste care, alături de un stil viață sănătos și o alimentație corespunzătoare, ajută la menținerea colesterolului în limite normale: extract de anghinare, de păpădie, de armurariu, de turmeric, de aloe, de afin, frunze de mesteacăn, cătina, coacăz negru, măceș, păducel, armurariu, rostopască, rozmarin, ghimbir, gugul, ganoderma, sâmburi de grapefruit, drojdie din orez roșu, coenzima Q10, pectină din măr, resveratrol; capsule sau tinctura de usturoi; capsule cu ulei de pește ce conțin acizi grași Omega-3. Capsule ce conțin Omega 3, 6, 9 din surse vegetale (ulei din semințe de in, de cânepă, de negrilică); ulei esențial de scorțișoară, care ajută la menținerea în limite normale a valorilor colesterolului și glicemiei; suc de Aloe, de noni; ulei bio presat rece din sâmburi struguri; extracte gemoterapice din mlădițe de păducel, mlădite de măslin, muguri migdal dulce, mladițe rozmarin, în cure periodice de 2-3 luni.

Să nu uităm să renunțăm la factorii favorizanți ai creșterii colesterolului sanguin: fumatul și consumul excesiv de alcool, stresul, sedentarismul.

Este foarte importanța combaterea sedentarismului – mers zilnic pe jos în ritm alert, înot, jogging, mersul pe bicicletă, exerciții fizice la sală de 3 ori/săptămână.

Deși piața produselor naturiste ce scad colesterolul este foarte bogată și variată, terapia trebuie individualizată în funcție de vârsta pacientului, afecțiunile asociate, factorii de risc, etc. Deci este recomandabil să cereți sfatului unui medic apifitoterapeut pentru a obține efecte terapeutice reale!

Ce valori ale colesterolului sunt normale?

CSÎD: Ce valori sunt indicate pentru colesterolul bun și pentru colesterolul rău?

Dr. Ruxandra Constantina: Valorile normale depind de vârsta persoanei, afecțiuni asociate, deci ele trebuie interpretate de către medic în contextul clinic. Astfel, pentru un adult sănătos în condiții obișnuite, valorile colesterolului LDL sunt cuprinse între 50 și 150 mg/dl.

Nivelul optim de HDL colesterol este de aproximativ 40-60 mg/dl; cele sub 40 mg/dl sunt asociate cu un risc cardiovascular mai mare.

Pentru medic importante sunt și diferite rapoarte care reprezintă un indicator de risc pentru boala cardio-vasculară.

Astfel, raportul optim LDL/ HDL variază între 2,9 (femei)- 3,3 (bărbați); creșterea lui peste 3,5-3,8 indică risc de apariție a unei boli cardiace.

Ceaiuri bune pentru scăderea colesterolului rău crescut

CSÎD: Ce ceaiuri sunt de ajutor pentru colesterolul rău crescut?

Dr. Ruxandra Constantina: Consumați ceai (verde, roșu, negru, roiboos, pu-erh), 2-3 căni/zi-sunt deosebit de utile, ne hidratează, ne detoxifică, reglează valorile colesterolului și glicemiei, fluidifică sângele, normalizează tensiunea arterială. La fel ceaiul de ghimbir, anghinare, păpădie, afin, urzică, rozmarin.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult