Caprifoiul sau Mâna Maicii Domnului este o plantă cu miros amețitor, care ne îmbie simțurile la începutul verii. Știai însă că această plantă este considerată medicinală, datorită substanțelor pe care le conține și care pot avea efecte benefice asupra sănătății tale?
Florile, semințele și frunzele de caprifoi sunt folosite din cele mai vechi timpuri pentru tot felul de probleme. Aceste beneficii nu sunt încă atestate științific, deci nu se poate spune cu certitudine că într-adevăr este o plantă-medicament.
Caprifoiul este folosit în medicina tradițională chineză de secole pentru ameliorarea infecțiilor respiratorii, a tulburărilor digestive sau a inflamațiilor din corp.
Potrivit unor studii restrânse, caprifoiul ar avea proprietăți antimicrobiene. Astfel, ar putea preveni sau ameliora infecții bacteriene precum cea cu stafilococ, streptococ, E.coli, Salmonella, pneumonia, meningita, tuberculoza și dizenteria.
De asemenea, caprifoiul ar putea avea efect laxativ, diuretic și antioxidant. Această plantă contribuie la procesul de detoxifiere și ajută la eliminarea toxinelor din ficat și sânge, precum și a febrei.
Constipația, crampele abdominale, diareea, balonarea, gazele intestinale ar putea fi, de asemenea, combătute cu ceai sau sirop de caprifoi.
În plan extern, caprifoiul sub formă de tinctură ar putea ameliora furunculele, iritațiile, mâncărimile și alte probleme dermatologice.
Caprifoiul mai este renumit și pentru efectele sale benefice asupra creierului. Se consideră că ajută memoria, previne degradarea celulelor nervoase și ameliorează migrenele.
Unele persoane îl folosesc și în scop preventiv, pentru tulburări urinare, diabet, artrită reumatoidă sau ușurarea durerilor de la naștere.
Un studiu din 2020 arăta că decoctul de caprifoi ar putea inhiba replicarea noului coronavirus SARS-CoV-2, datorită unei molecule numită MIR2911.
Cercetătorii au spus la acel moment că moleculele de acest tip grăbesc vindecarea celor infectați. Totodată, ei au afirmat că decoctul de caprifoi ar oferi rezultate bune și în cazul virozelor obișnuite sau al gripei.
Participanții la studiu care au consumat decoct de caprifoi s-au negativat în 4 zile, susțin cercetătorii, spre deosebire de cei care au luat medicamente specifice, care s-au vindecat după 12 zile.
Cu toate acestea, „tratamentul” natural mai necesită studii de profunzime care să îi ateste beneficiile, precum și posibilele reacții adverse.
Extractul de muguri de caprifoi nu trebuie luat pe cale orală mai mult de 8 săptămâni, deoarece nu există informații privind siguranța și reacțiile adverse ale acestuia asupra sănătății.
Aplicate pe piele, soluțiile pe bază de caprifoi pot cauza erupții, mai ales în cazul persoanelor cu teren alergic.
Gravidele și femeile care alăptează sunt sfătuite să nu consume produse pe bază de caprifoi, deoarece nu există informații privind siguranța acestora.
De asemenea, este contraindicat consumul de caprifoi, sub orice formă, în cazul persoanelor care urmează tratamente cu anticoagulante sau care urmează să fie operate.
Anumite medicamente pentru coagularea sângelui (aspirină, clopidrogrel, diclofenac, ubuprofen, naproxen, dalteparină, heparină, warfarină etc.) își pot diminua acțiunea ca urmare a caprifoiului. Astfel, există riscul de apariție a vânătăilor sau sângerărilor.
Siropul de caprifoi de casă este o modalitate ușoară de a adăuga o aromă ușoară și dulce la rețetele și băuturile tale preferate și de a te bucura de unele dintre beneficiile pentru sănătate ale acestei plante. Iată cum se prepară!
Ingrediente: 100 grame flori de caprifoi proaspete, 500 mililitri apă, 200 grame zahăr sau miere.
Preparare: pune apa și florile într-o oală pe foc și adu la fierbere. După ce lichidul atinge punctul de fierbere, dă focul la minimum și lasă amestecul să fiarbă până când lichidul se reduce la jumătate.
Scoate florile de caprifoi din apă cu ajutorul unei site. Adaugă miere sau zahăr în apa în care au fiert florile și amestecă până se dizolvă complet.
Siropul de caprifoi se toarnă într-un borcan de sticlă cu capac, care se poate păstra la frigider până la 6 luni.
Se poate adăuga sirop de caprifoi în ceai, apă, limonadă sau cafea. De asemenea, siropul de caprifoi poate înlocui cu succes ingrediente precum mierea, îndulcitorii sau siropul de clătite.
Îl mai poți folosi ca topping pentru înghețată, fulgi de ovăz cu lapte, budincă de chia sau pentru a îndulci tincturile de plante.
Tinctura de caprifoi cu alcool pur păstrează ingredientele active ale plantei și rezistă mai mult timp. Aceasta poate fi consumată cu apă, ceai, sucuri sau ca atare, câteva picături, eventual îndulcită cu sirop de caprifoi, pentru că gustul este puternic.
Ingrediente: 50 de grame flori de caprifoi, 250 mililitri alcool pur (min. 80%) sau glicerină vegetală de calitate.
Preparare: se umple un borcan cu flori și muguri de caprifoi spălate sub jet de apă și scurse. Se toarnă alcoolul sau glicerina peste flori, cât să le acopere. Se pune capacul și se agită borcanul. Se lasă la soare, timp de o lună. Borcanul trebuie să fie zilnic agitat, ca să nu rămână florile la suprafață, care ar putea să putrezească. La sfârșitul lunii, se scot florile din borcan cu ajutorul unei site și se lasă doar lichidul. Se păstrează la loc ferit de lumină și răcoros aproape 5 ani.
Poți adăuga câteva picături de tinctură de caprifoi în ceai rece, apă sau cocktailuri nonalcoolice. Tinctura nu se pune în băuturi fierbinți, pentru că își pierde proprietățile. Poți consuma tinctura și ca atare, câteva picături sub limbă în fiecare zi.
Vrei să te bucuri de parfumul și dulceața caprifoiului mai mult timp? Atunci prepară o înghețată delicioasă!
Pentru această rețetă poți folosi sirop de caprifoi (care se prepară conform rețetei de mai sus), dar poți adăuga și 50 de grame de flori proaspete, pentru o aromă deosebită.
Ingrediente: 1 linguriță extract de vanilie sau 1 plic de zahăr vanilat, un praf de sare, 4 linguri de sirop de caprifoi, 250 mililitri lapte condensat, 250 mililitri smântână pentru frișcă minim 30% grăsime.
Preparare: pune într-un castron smântâna de frișcă, extractul de vanilie și sarea. Mixează cu blenderul 2-3 minute, până obții o frișcă tare, care nu se scurge. Adaugă laptele condensat îndulcit și siropul de caprifoi și amestecă delicat. Folosește din nou mixerul pentru a omogeniza amestecul – câteva secunde. Toarnă compoziția într-un recipient de plastic cu capac și pune-l la congelator pentru 4-6 ore.
Așadar, caprifoiul nu este doar o plantă decorativă cu un miros divin, ci și o plantă cu potențiale beneficii pentru sănătate, precum și un ingredient pentru rețete delicioase.
Surse:
https://pubs.acs.org/doi/10.1021/acs.jafc.7b01599
https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0204152
https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/ptr.5413
https://linkinghub.elsevier.com/retrieve/pii/S1756464615002911
https://www.greenshieldorganic.com/honeysuckle-benefits-and-uses/
https://www.rxlist.com/honeysuckle/supplements.htm
https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-512/honeysuckle
https://pfaf.org/USER/Plant.aspx?LatinName=Lonicera+japonica