Despre somn, orele de somn necesare în funcție de vârstă și afecțiunile ce îi pândesc pe cei care au multe nopți albe din cauza muncii în tura de noapte am stat de vorbă cu prof. dr. Florin Mihălțan, președintele Secțiunii de Somnologie a Societății Române de Pneumologie și dr. Mihaela Oroș, președinta Asociației pentru Tulburări de Somn la Copii și Adolescenți.
CSÎD: De câte ore de somn are nevoie un adult?
Dr. Florin Mihălțan & Dr. Mihaela Oroș: La un adult aproximativ 7 ore somn/noapte în general este suficient.
CSÎD: De câte ore de somn are nevoie un vârstnic?
Dr. Florin Mihălțan & Dr. Mihaela Oroș: Vârstnicii au tendința să își diminueze numărul de ore.
CSÎD: De câte ore de somn are nevoie un copil mic? Dar un adolescent?
Dr. Florin Mihălțan & Dr. Mihaela Oroș: Copiii dorm mai mult decât adulții, iar numărul de ore variază în funcție de vârstă.
Ei au necesități crescute de somn ce corespund dezvoltării intense și faptului că se află într-o permanentă stare de învățare
La vârstele mici, copiii dorm 11-13 ore de somn pe 24 de ore, se calculează atât somnul de noapte, cât și acele perioade de somn din timpul zilei.
Copiii de vârsta școlară au nevoie de 10-12 ore de somn, iar adolescenții au nevoie de aproximativ 9 ore de somn/noapte.
Prof. dr. Florin Mihălțan, președintele Secțiunii de Somnologie a Societății Române de Pneumologie, foto arhivă
CSÎD: Ce se întâmplă în organism atunci când lucrăm în tura de noapte și ani de zile privezi organismul de somn nocturn?
Dr. Florin Mihălțan & Dr. Mihaela Oroș: Persoanele care lucrează în schimburi pot dezvolta tulburări de somn, în principal insomnie cu dificultate de inițiere a somnului sau de menținerea somnului, iar în timpul zilei pot prezenta somnolență excesivă, scăderea atenției, a performanței și pot să apară riscuri de accidente. Pe termen lung, pot să apară probleme de sănătate: tulburări de metabolism, diabet, infecții sau boli cardiovasculare.
CSÎD: Cum pot evita declanșarea acestor boli cei care nu dorm nopțile ani la rând?
Dr. Florin Mihălțan & Dr. Mihaela Oroș: Pot fi utile câteva recomandări:
CSÎD: De ce atunci când nu am dormit simțim nevoia să mâncăm dulciuri multe?
Dr. Florin Mihălțan & Dr. Mihaela Oroș: Aceste comportamente: comportamentul alimentar, comportamentul de somn sunt reglate cumva împreună.
CSÎD: Ce rol are hidratarea cu apă în cazul în care am avut o noapte albă?
Dr. Florin Mihălțan & dr. Mihaela Oroș: Hidratarea rămâne un punct cheie, minimum 2 litri – 2 litri jumate pentru orice moment din viață, pentru cele 24 de ore, sigur, indiferent că e vorba de o noapte dormită s-au amânat cu o zi sau este vorba de o insomnie cronică cu o zi cu somnolență.