Antioxidanți: de ce sunt esențiali în dietă și de unde îi luăm?

Dacă scrii pe Google „antioxidanți” vei primi peste 132 de milioane de rezultate. Așadar, ce sunt antioxidanții și cum ne mențin sănătoși?
  • Publicat:
  • Actualizat:
Antioxidanți: de ce sunt esențiali în dietă și de unde îi luăm?
Foto: shutterstock

Cu siguranță te-ai lovit de multe ori de termenul „antioxidanți”, mai ales că multe alimente îl conțin. La o simplă căutare pe Google, temenul generează 132 milioane de rezultate. Dar ce sunt mai exact antioxidanții, ce beneficii au pentru sănătate și cum ar trebui să îi consumăm?

Antioxidanți: ce sunt?

Antioxidanții sunt molecule prezente în organism și se regăsesc și în alimente vegetale care acționează stresul oxidativ. Pe scurt, stresul oxidativ apare atunci când există un dezechilibru între producția radicalilor libei și capacitatea organismului de a face față efectelor dăunătoare. Radicalii liveri sunt o formă produsă de metabolism și răspunde în fața exercițiilor fizice, expunerii la soare și poluanților precum fum sau țigări. Stresul oxidativ declanșează radicalii liberi și joacă un rol important în fața anumitor boli precum cancer, diabet, Alzheimer, Parkinson și boli cardiovasculare.

Cele mai potrivite surse

Există sute, poate chiar mii de substanțe care acționează ca antioxidanți, de la vitamina C, la flavonoide și polifenoli. Printre aceste surse se mumără fructele de părudre, cacao, ierburi și condimente, fasole, mere, nuci și semințe, cireșe, verdețurile, cafeaua și ceaiurile, dar și cerealele, strugurii, roșiile, cartofii și cartofii dulci, avocado și rodii.

Cum să îi integrezi în dietă

Antioxidanții, similar vitaminelor, mineralelor și fibrelor se regăsesc într-o varietate de grupe alimentare. Este foarte important ca la fiecare masă să integrezi fructe și legume proaspete. O altă modalitate de a beneficia de antioxidanți este de a înlocui alimentele procesarte cu cele întregi sau vegetale. În loc să mănânci un sandwich sau un wrap, poți mânca un bol generos cu fasole, orez brun și guacamole. Ca gustare poți opta pentru nuci și semințe, fructe sau legume cu humus.

Pofta de dulce poate fi satisfăcută cu ciocolata neagră sau poți adăuga în cafeaua de dimineață niște scorțișoară, poți bea un ceai verde sau poți infuza fructe sau legume în apă.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult