Sucul supranumit „sângele verde”, remediu natural pentru întinerirea ficatului

  • Publicat:
Sucul supranumit „sângele verde”, remediu natural pentru întinerirea ficatului
Sursa foto: Shutterstock

Iarba de grâu este o plantă cu numeroase beneficii, fiind folosită din cele mai vechi timpuri pentru ameliorarea multor simptome. Sucul din iarbă de grâu mai este numit și „sângele verde”, deoarece purifică sângele de toxine, datorită substanțelor cu puternic efect detoxifiant.

Iarba de grâu poate fi crescută acasă, în ghiveci, având astfel la îndemână planta proaspătă din care să faci suc oricând simți nevoia de o cură de detoxifiere. De asemenea, o găsești și în magazinele naturiste, vândută sub formă de pudră sau capsule.

Sucul din iarbă de grâu are un gust intens, ierbos, datorită clorofilei, așa că poate fi îmbunătățit cu puțină lămâie, miere de albine, castravete sau mere.

Trebuie să reții însă că o cură cu iarbă de grâu nu presupune consumul de cantități mari din acest suc. Se începe cu cantități mici, de 50-60 ml pe zi. Treptat, poți crește această cantitate, pe măsură ce te obișnuiești cu gustul și observi efectele benefice asupra organismului.

Sucul cu iarbă de grâu are efect detoxifiant, antimicrobian, antioxidant și antiinflamator. Ajută la curățarea vaselor de sânge, suprimă pofta de mâncare, sprijină regenerarea celulară, echilibrează nivelul de colesterol și zahăr din sânge și protejează ficatul.

Totodată, contribuie la întărirea sistemului imunitar, care este principala barieră în lupta cu bacteriile și virusurile. Iarba de grâu are efecte benefice și asupra pielii, ajutând la ameliorarea acneei, a cicatricilor, eczemelor sau psoriazisului, datorită proprietăților sale antiinflamatoare.

Sucul din iarbă de grâu – ce beneficii are pentru sănătate

Datorită substanțelor puternice pe care le conține, iarba de grâu are indicații terapeutice vaste. Chiar dacă studiile nu sunt de deplin concludente și altele sunt încă în desfășurare, persoanele care consumă frecvent suc din iarbă de grâu spun că acesta le ajută să își mențină sănătatea la cote maxime.

Oxigenarea sângelui, reglarea colesterolului, a tensiunii, a glicemiei, curățarea ficatului, combaterea anemiei, ameliorarea stresului, a tulburărilor digestive, toate acestea sunt beneficii pe care consumatorii de suc din iarbă de grâu susțin că au parte.

Să vedem ce spun dovezile științifice despre efectele benefice ale sucului din iarbă de grâu:

Poate reduce nivelul colesterolului

Studiile pe animale au arătat că, într-adevăr, sucul din iarbă de grâu poate regla nivelul de grăsimi din sânge.

Cercetătorii au descoperit că iarba de grâu are efecte similare cu ale unui medicament pe bază de atorvastatină, un hipolipemiant din clasa statinelor utilizat în tratamentul anumitor tipuri de dislipidemii. De asemenea, iarba de grâu are potențialul de a crește nivelul de colesterol bun HDL.

Ameliorează inflamațiile

Inflamațiile cronice sunt asociate cu un risc mai crescut de cancer, boli de inimă și boli autoimune. Un studiu a arătat că un consum de 100 ml de suc din iarbă de grâu zilnic, timp de o lună, poate ameliora inflamațiile intestinale la pacienții cu colită ulcerativă.

Datorită clorofilei, sucul din iarbă de grâu are capacitatea chiar de a preveni apariția inflamațiilor, prin inhibarea unei proteine care declanșează procesul inflamator. Totodată, studiile arată că anumiți compuși din iarba de grâu sunt benefici pentru sănătatea vaselor de sânge.

Nu în ultimul rând, proprietățile antiinflamatoare ale sucului din iarbă de grâu pot ameliora rigiditatea articulară, durerea și umflarea articulațiilor, simptome specifice artritei.

Ajută la slăbit

Sucul din iarbă de grâu  poate suprima pofta de mâncare, contribuind astfel la scăderea în greutate. Acest lucru se datorează unor substanțe numite ticaloide, care conferă senzație de sațietate pe termen lung și ajută la reglarea hormonilor care transmit semnalul de foame.

Astfel de substanțe se regăsesc și în alte plante verzi, cum este spanacul, kale sau salata verde.

Reglează glicemia

Durerile de cap, setea excesivă, urinarea frecventă și oboseala sunt semne că ai glicemia crescută. În timp, hiperglicemia duce la probleme mai grave, precum neuropatie sau nefropatie diabetică, infecții ale pielii și tulburări de vedere.

Un pahar cu suc din iarbă de grâu ar putea ajuta la reglarea nivelului de zahăr din sânge, arată unele studii pe animale. Cu toate acestea, sunt necesare studii suplimentare care să ateste faptul că iarba de grâu este benefică diabeticilor.

Ar putea avea efect antitumoral

Antioxidanții din iarba de grâu pot inhiba dezvoltarea celulelor maligne, arată mai multe studii de laborator. Leucemia, limfomul, cancerele de gât, cap și de sân sunt cu precădere vizate. Totodată, studiile arată că terapia clasică împotriva cancerului poate fi completată cu remedii naturale pentru minimizarea reacțiilor adverse ale medicamentelor alopate.

Un studiu a constatat că un grup de persoane supuse chimioterapiei și-au redus nivelul de toxicitate prin consumul de suc din iarbă de grâu, bogat în clorofilă. Mielotoxicitatea cauzată de chimioterapie reduce funcția măduvei osoase și poate creste riscul de infecții.

Mai sunt însă necesare cercetări suplimentare pentru a afirma fără dubiu că iarba de grâu poate avea într-adevăr efecte anticancerigene sau adjuvante în tratamentul neoplasmelor.

Protejează ficatul și sprijină digestia

Substanțele nutritive din iarba de grâu sprijină ficatul să elimine mai eficient toxinele acumulate. Astfel, poate fi redus riscul de steatoză hepatică, fibroză sau chiar ciroză.

Pe de altă parte, enzimele din iarba de grâu ajută digestia și previn constipația, balonarea, gazele intestinale și disconfortul abdominal.

Suc din iarbă de grâu: contraindicații și posibile efecte adverse

Consumul de suc din iarbă de grâu în cantități mari este contraindicat, deoarece poate cauza dureri de cap, greață, diaree și dureri abdominale. Se recomandă consumul a 50 de mililitri de suc pentru început, crescând treptat cantitatea pe măsură ce organismul se adaptează.

De asemenea, se recomandă precauție în ceea ce privește sucul obținut din iarbă de grâu proaspătă. Planta poate adăposti bacterii și mucegaiuri ce pot cauza probleme de sănătatea. Din acest motiv este bine să cumperi planta din surse autorizate sau, dacă o crești acasă, în ghiveci, să o speli foarte bine înainte de a o consuma sub formă de suc.

Persoanele cu boala celiacă sau intoleranță la gluten pot consuma suc din iarbă de grâu, pentru că bobul de grâu nu este folosit la prepararea acestuia, ci numai planta verde. Cu toate acestea, dacă apar simptome precum crampe abdominale, diaree, balonare, este indicat să nu mai consumi suc din iarbă de grâu.

Gravidele și femeile care alăptează nu trebuie să bea suc din iarbă de grâu fără să ceară sfatul medicului.

Iarba de grâu: valori nutriționale

Iarba de grâu este un superaliment cu valori nutriționale excepționale. Este o sursă bogată în vitamine și minerale, enzime, aminoacizi și antioxidanți puternici.

În iarba de grâu regăsim vitaminele A, C, E, K, fier, magneziu, calciu, fosfor, zinc, glutation (unul dintre antioxidanții cei mai importanți pentru creier) și numeroase alte substanțe nutritive esențiale pentru menținerea sănătății.

Clorofila este prezentă în iarba de grâu în proporție de peste 70%. Aceasta este de fapt pigmentul care îi conferă culoarea verde aprins. Clorofila acționează în mod similar cu hemoglobina, adică proteina din celulele roșii care ajută la transportul oxigenului și a substanțelor nutritive. Ea ajută la purificarea ficatului și a vaselor de sânge, având totodată beneficii asupra digestiei.

Conform Departamentului Agriculturii al Statelor Unite, o lingură de 8 grame de pudră din iarbă de grâu conține:

  • 30 de calorii
  • 1 gram proteine
  • 4 grame carbohidrați
  • 2 grame fibre
  • 250 miligrame potasiu
  • 27 micrograme vitamina A
  • 30 micrograme vitamina C
  • 86 micrograme vitamina K
  • 16 micrograme acid folic
  • 19 miligrame calciu
  • 7 miligrame fier

Surse:

https://www.jpbsonline.org/article.asp?issn=0975-7406;year=2015;volume=7;issue=4;spage=267;epage=271;aulast=Khan

https://link.springer.com/article/10.1007/s13197-016-2380-z

https://www.eurekaselect.com/133683/article

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3614697/

https://nutritionandmetabolism.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12986-016-0128-4

https://journals.prous.com/journals/servlet/xmlxsl/pk_journals.xml_summary_pr?p_JournalId=6&p_RefId=1423889&p_IsPs=N

https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/ptr.1838

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21485304/

https://jcdr.net/article_fulltext.asp?issn=0973-709x&year=2017&volume=11&issue=6&page=ZC40&issn=0973-709x&id=10057

https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/01635580701308083

https://journals.sagepub.com/doi/10.1177/0748233714545202

https://www.hindawi.com/journals/aps/2013/716073/

https://www.embopress.org/doi/full/10.1038/embor.2012.142

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S019566631300161X?via%3Dihub

https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/003655202317316088

https://link.springer.com/article/10.1007%2Fs10753-011-9399-0

https://www.liebertpub.com/doi/10.1089/jmf.2012.2558

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21715255/

https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/ptr.2855

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult