Cum să ții memoria în formă? Poate fi prevenită boala Alzheimer? Răspunde dr. Mihai-Viorel Zamfir

Testul de memorie - unul dintre examenele medicale ce duc la diagnosticul bolilor neurodegenerative precum Alzheimer.
  • Publicat:
Cum să ții memoria în formă? Poate fi prevenită boala Alzheimer? Răspunde dr. Mihai-Viorel Zamfir
Dr. Mihai-Viorel Zamfir,  medic specialist Psihiatrie & Geriatrie-Gerontologie, Doctor în Științe Medicale foto arhivă

Citește zilnic un ziar, fă mișcare fizică, socializează, menține greutatea corporală ideală, mergi la teatru, la spectacole – câteva dintre sfaturile de bază pentru a ne menține mintea ageră. Dr. Mihai-Viorel Zamfir,  medic specialist Psihiatrie & Geriatrie-Gerontologie, Doctor în Științe Medicale explică cum putem antrena memoria și preveni bolile neurodegenerative precum Alzheimer

 

CSÎD: Ce înseamnă prevenția în ceea ce privește afecțiunea Alzheimer?

Dr Mihai-Viorel Zamfir: Prevenția este foarte importantă și se referă la adoptarea unui stil de viață sănătos și la controlul factorilor de risc pentru apariția tulburărilor neurocognitive: activitate fizică moderat-intensă, o activitate mentală susținută la vârste înaintate (citit, mers la teatru, activități de voluntariat etc.), interacțiune socială și evitarea inactivității și a izolării odată cu pensionarea, consum alimentar echilibrat și managementul excesului ponderal, oprirea  fumatului, evitarea consumului de alcool excesiv, tratamentul depresiei, managementul stresului, controlul factorilor de risc cardio-vascular – hipertensiune, dislipidemii, diabet zaharat – și al bolilor cardiovasculare.

Afecțiunea Alzheimer – teste pentru diagnostic

CSÎD: Cum se diagnostichează afecțiunea Alzheimer?

Dr. Mihai-Viorel Zamfir: Diagnosticul bolii Alzheimer și al tulburărilor neurocognitive se face în urma unei consultații care include evaluarea stării mentale, examen fizic, evaluare psihologică incluzând teste cognitive, investigații de laborator și examene de imagistică cerebrală (computer-tomograf sau RMN).

Etapele afecțiunii neurodegenerative Alzheimer

CSÎD: Care sunt etapele bolii prin care trece pacientul cu Alzheimer?

Dr. Mihai-Viorel Zamfir: Tulburarea neurocognitivă, produsă de boala Alzheimer sau de alte afecțiuni, prezintă în stadiul inițial acuze legate de memorie, probleme de concentrare, dezorientare temporo-spațială. Aceste simptome progresează în stadiul moderat, în care pot apărea în plus tulburări de comportament, agresivitate, idei fixe delirante de prejudiciu sau persecuție, probleme de limbaj și afectarea capacității de a organiza și efectua activități de autoîngrijire.

În stadiile avansate ale Alzheimer, pacientul are nevoie de supraveghere permanentă

CSÎD: Ce se poate întâmpla cu pacientul cu Alzheimer în stadiu avansat al bolii?

Dr. Mihai-Viorel Zamfir: În stadiul avansat afectarea este severă, pacientul devine dependent de persoanele din jur în viața de zi cu zi, afectarea memoriei este importantă și poate include nerecunoașterea persoanelor apropiate. Problemele de comportament și agresivitatea devin de obicei dificil de gestionat de către membrii familiei. Este afectată mult capacitatea de a comunicare și capacitatea de a desfășura independent activitățile legate de igiena personală.

CSÎD: În ce stadii diagnosticarea și tratamentul pot avea un prognostic favorabil?

Dr. Mihai-Viorel Zamfir: Boala este cel mai ușor de tratat în stadiile incipiente, beneficiul fiind maxim dacă afecțiunea este depistată în aceste stadii.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult