Când și cum se fac infiltrațiile spinale pentru durerile de spate? Beneficii, riscuri și contraindicații

  • Publicat:
Când și cum se fac infiltrațiile spinale pentru durerile de spate? Beneficii, riscuri și contraindicații
Foto: Shutterstock

Injecțiile epidurale cu steroizi (cortizon) pot calma durerea de gât, braț, spate și picior cauzată de nervii spinali inflamați. Acestea pot fi recomandate în afecțiuni precum stenoza canalului vertebral, spondiloză, hernie de disc sau sciatică.

Deși efectele pe care le au injecțiile epidurale cu steroizi sunt temporare, pacienții sunt frecvent tratați astfel când operația nu este o opțiune, pentru reducerea cantității de medicamente analgezice cu reacții adverse și pentru calmarea durerii și reluarea activităților obișnuite. Uneori, efectul poate dura câteva zile, dar sunt și persoane care constată o ameliorare semnificativă a durerii pe parcursul anilor, mai ales dacă urmează și un program special de fizioterapie.

Cum și în ce zonă a corpului se fac injecțiile epidurale cu steroizi, ce pacienți sunt eligibili pentru această metodă minim invazivă, ce pregătiri sunt necesare înainte de procedură și ce efecte adverse pot apărea aflăm în cele ce urmează.

Ce sunt injecțiile epidurale cu steroizi?

Tratamentul cu infiltrații cu cortizon presupune administrarea unui corticosteroid cu efect îndelungat (cum ar fi triamcinolon, metilprednisolon, dexametazonă) și a unui agent anestezic (cum ar fi lidocaina, bupivacaina).

Medicamentele sunt administrate în spațiul epidural, aceasta fiind zona dintre învelișul protector (dura mater) al meningelor spinale și peretele osos. Această zonă conține țesut adipos și mici vase sanguine.

Pentru ce afecțiuni sunt indicate infiltrațiile cu corticosteroizi?

Injecțiile epidurale cu steroizi pot fi recomandate pacienților care se confruntă cu dureri la nivelul gâtului, brațului, zonei lombare sau piciorului și care suferă de următoarele afecțiuni:

  • Stenoza spinală – îngustarea canalului medular și a rădăcinilor nervilor spinali poate cauza durere de spate și de picior, în special în timpul mersului
  • Spondilolisteza – este o „alunecare” anterioară a unei vertebre față de restul vertebrelor și poate presa rădăcinile nervilor spinali, provocând durere
  • Hernia de disc – substanța gelatinoasă dinăuntrul discului intervertebral se poate inflama sau hernia printr-o zonă slăbită din peretele care o înconjoară (annulus fibrosus sau inelul fibros). Iritația, durerea și inflamarea sunt efectele care apar când nucleul pulpos alunecă și intră în contact cu nervii spinali.
  • Afecțiunea degenerativă a discului intervertebral – constă în ruptura sau îmbătrânirea discului intervertebral, care cauzează micșorarea spațiului discal, fisuri ale annulusului și dezvoltarea osteofitelor (ciocuri)
  • Sciatica – este o afecțiune cauzată de obicei de compresia nervilor spinali, lombar L5 sau sacral S1. Durerea este resimțită de-a lungul nervului sciatic, la nivelul feselor și în jos pe picioare.

https://www.csid.ro/sanatate/sanatate-health/cand-durerea-de-spate-se-lasa-pe-picior-fuga-la-doctor-ne-explica-de-ce-dr-vasilia-iorgoveanu-medic-specialist-reumatolog-19757774/

Care sunt efectele injecțiilor epidurale cu steroizi?

Injecțiile cu corticosteroizi pot reduce inflamația și pot fi eficiente atunci când sunt administrate direct în zona dureroasă. Din păcate, injecțiile nu repară hernie de disc, ele având efect doar asupra nervilor spinali.

De asemenea, injecțiile epidurale cu steroizi pot fi indicate când simptomele împiedică recuperarea fizică. Ele pot diminua durerea suficient încât pacienții să-și poată relua fizioterapia.

În cazul persoanelor care simt doar o ușoară calmare a durerii se pot efectua încă două injecții, de obicei la un interval de 2 săptămâni pentru a obține cele mai bune efecte.

Efectele infiltrațiilor pot varia de la săptămâni la ani, dar este foarte important ca în perioada tratamentului cu cortizon să se înceapă un program de fizioterapie sau gimnastică medicală pentru acasă care să tonifieze mușchii spatelui și să prevină alte episoade dureroase.

Cum și unde se fac injecțiile epidurale cu steroizi?

Injecțiile epidurale cu steroizi trebuie administrate doar de medici cu specializare în recuperare medicală, anestezie, imagistică, neurologie și chirurgie. Medicul care va administra injecția va analiza istoricul medical și investigațiile imagistice (radiografii, RMN) făcute anterior pentru a hotărî care este cea mai bună abordare pentru această procedură.

În cazul pacienților care urmează tratament cu anticoagulante (Coumadin, Heparin Plavix, Ticlid, Fragmin, Orgaran, Lovenox, Innohep, doze mari de aspirină) poate fi necesară stoparea administrării acestor medicamente cu 3-5 zile înainte de a face infiltrația. De asemenea, înainte de procedură se va recolta sânge pentru a se testa viteza de coagulare a sângelui (testul PT-INR, timp de protrombină).

Injecțiile epidurale cu steroizi se administrează cât mai aproape de locul durerii, folosindu-se infiltrația translaminară sau transforaminală.

Se va stabili tipul potrivit de infitrație în funcție de patologia pacientului, de locul și sursa durerii, precum și de rata de succes a procedurii și de posibilele efecte secundare.

Studiile au arătat că procedura făcută cu ajutorul fluoroscopiei (raze X) pentru a ghida acul în spațiul epidural este mai eficientă decât infiltrația fără ghidajul fluoroscopiei. Tratamentul durează în mod normal 15-30 de minute și este urmat de o perioadă de recuperare.

Pregătirea pacientului

Pacientul poate rămâne conștient pe durata procedurii. Se pot administra sedative pentru diminuarea nivelului de anxietate. Stând cu fața în jos pe masă, pacientului i se va administra o anestezie locală care va amorți zona înainte de injecție. Dacă se folosește un sedativ intravenos, în timpul procedurii se vor monitoriza tensiunea arterială, pulsul și respirația.

Inserția acului

Cu ajutorul unui fluoroscop (un tip de raze X), doctorul va direcționa un ac prin piele și între vertebre către spațiul epidural. Fluoroscopia îi permite medicului să urmărească acul în timp real pe monitorul fluoroscopului, astfel asigurându-se că tratamentul cu cortizon este administrat cât mai aproape posibil de rădăcina inflamată a nervului. Pacientul va simți o senzație de disconfort, dar mai degrabă sub forma unei presiuni decât durere.

Injectarea substanței

Când acul este inserat, anestezia locală și substanța cortizonică sunt administrate în spațiul epidural. După aceea acul este retras.

Ce se întâmplă după tratamentul cu injecții epidurale cu steroizi?

Majoritatea pacienților se pot deplasa imediat după intervenție, putându-și relua activitățile obișnuite în următoarea zi. Analgezicele ușoare și compresele cu gheață pot ameliora durerea din zona injecției.

În cazul pacienților cu diverse patologii asociate poate fi necesară ținerea sub observație în ambulatoriu în următoarele 7-10 zile pentru a monitoriza simptomele și efectul injecțiilor cu cortizon.

Pentru pacienții a căror durere scade substanțial în intensitate, alte proceduri sau intervenții chirurgicale nu vor mai fi necesare. Pacienții care nu constată o îmbunătățire după injecțiile epidurale cu steroizi vor discuta cu medicul lor despre următorii pași ai tratamentului.

Care sunt riscurile și contraindicațiile infiltrațiilor epidurale cu corticosteroizi?

Dacă bănuiți că sunteți însărcinată sau încercați să rămâneți însărcinată, spuneți-i acest lucru medicului. Fluoroscopia cu raze X care se folosește în timpul procedurii poate dauna sarcinii.

Infiltrațiile nu ar trebui administrate persoanelor cu infecții, femeilor însărcinate sau pacienților cu probleme de coagulare a sângelui. Pot crește ușor nivelul glicemiei în cazul pacienților cu diabet, de obicei pentru mai puțin de 24 de ore. De asemenea, pot crește tensiunea arterială pe moment.

Riscurile potențiale asociate cu inserarea unui ac în coloana vertebrală sunt durerile de cap cauzate de perforarea durei mater, sângerare, infecție, reacții alergice și afectarea nervului/paralizie (rar).

Efectele secundare ale cortizonului pot cauza creștere în greutate, retenție de apă în țesuturi, bufeuri (valuri de căldură), schimbări de dispoziție sau insomnii și nivel crescut al glicemiei la persoanele care suferă de diabet.

Amorțeala și slăbiciunea mușchiului brațului sau piciorului afectat (senzație asemănătoare cu amorțirea fetei după o lucrare dentară) dispar de obicei în 8 ore.

Pacienții care sunt tratați pentru boli cronice (boli cardiace, diabet, artrită reumatoidă) sau cei care nu pot opri temporar tratamentul anticoagulant trebuie să consulte medicul pentru a evalua riscurile acestei proceduri.

Surse: 

https://www.spine-health.com/treatment/injections/lumbar-epidural-steroid-injections-low-back-pain-and-sciatica

https://www.hss.edu/conditions_epidural-injections-faqs.asp

https://mayfieldclinic.com/pe-esi.htm

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult