Abdomene: ce să faci să vezi rezultate

Multe persoane au impresia că un abdomen plat se poate obține în urma numărului de repetări pentru abdomene, dar în realitate nu este suficient.
  • Publicat:
Abdomene: ce să faci să vezi rezultate
Foto: shutterstock

Deși nu pare, zilele de vară ne-au trecut pragul, ocazie cu care ne pregătim pentru proba costumului de baie. În ce constă mai exact? Să scăpăm de grăsimea de pe burtă și să obținem un abdomen plat și bine definit. Pentru asta, multe persoane au impresia că rezultatul se poate obține în urma numărului de repetări pentru abdomene, dar în realitate acest exercițiu nu este suficient pentru a vedea rezultatele.

„Atunci când vrem să reducem țesutul adipos din jurul taliei, ne gândim că cel mai eficient lucru ar fi să antrenăm mușchii abdomenului. Ei bine, din păcate, slăbirea localizată nu există, nici în jurul taliei, nici în alte zone. Chiar dacă atunci când antrenăm mușchii abdomenului simțim cum aceștia lucrează, având chiar o senzație de arsură, țesutul adipos de peste mușchi nu va fi utilizat doar din zona respectivă. Corpul mobilizează țesutul adipos de pe tot corpul, iar ordinea zonelor din care slăbim este dictată de factorul genetic al fiecăruia. Singura metodă de a reduce țesutul adipos din zona taliei este să slăbim procentual de pe tot corpul. Pentru acest lucru, este indicat să facem mișcare în mod regulat antrenând toți mușchii corpului, și să mâncăm cat mai sanatos și să avem un deficit caloric care să ne permită pierderea in greutate”, spune Irina Alionte, fondatoarea unui centru de transformare corporală din București.

Prea mult cardio…

„Fie că vorbim despre alergat, cycling, clase de aerobic, antrenamentele cardio au multe beneficii. Studiile arată că astfel de antrenamente ne ajută să ne păstrăm sănătatea cardio-vasculară, să prevenim obezitatea, diabetul și depresia. Însă dacă doar cardio faci ca antrenament, atunci vei ajunge foarte ușor la ceea ce se numește platou. Adică vezi ceva rezultate la început, iar apoi totul stagnează.

Dacă faci mereu aceeași activitate la aceeași intensitate, atunci organismul se va adapata la acel tip și nivel de efort, după care nu va mai avea motiv și stimul pentru schimbare. Acesta este un mare dezavantaj al antrenamentului cardio – aerobic.

Pentru cele mai bune rezultate, este bine să combinăm antrenamentele de tip cardio-aerobic cu antrenamente de forță, care ne ajută sa stimulăm direct musculatura. Prin creșterea progresivă a încărcăturii cu care lucrăm, vom tonifia musculatura și vom reusi să dezvoltăm masa musculară. În acest mod se va accelera și metabolismul bazal, adică vom arde mai multe calorii”, spune Irina Alionte.

Încălzirea, cea mai importantă

„Majoritatea accidentărilor sau a durerilor articulare au la bază o disfuncție a unei articulații. Foarte multe persoane suferă de dureri lombare, iar primul instinct este să stabilizăm această zonă. Totuși, durerile lombare apar din cauza lipsei mobilității în șold. Dacă șoldul nu se mișcă optim, vertebrele din zona lombară vor compensa lipsa de mobilitate a acestuia. În acest mod, o articulație, care trebuie să fie stabilă, se mișcă prea mult și așa apare durerea. Putem evita această problemă printr-o bună încălzire a corpului înainte de antrenament”, explică Irina Alionte.

Nu uita să-ți monitorizezi procesul mai ales când faci abdomene

Irina Alionte menționează că unul dintre cei mai importanți pași pentru a vedea rezultatele, în special în privința abdomenului îl reprezintă monitorizarea procesului. O metodă folosită în acest sens poate fi jurnalul de antrenament. Poți nota numărul de abdomene făcut.

Urmărește CSID.ro pe Google News