Nimeni nu este iertat de trecerea anilor, dar cu o îngrijire atentă, primele semne pot fi ameliorate, iar aspectul pielii poate fi îmbunătățit. Am stat de vorbă cu domnul dr. Victor Clătici, medic primar dermatolog, care ne-a explicat de când trebuie să ne preocupe îngrijirea pielii, dar și cum putem reduce semnele deja existente.
”Îmbătrânirea este un proces și nu apare peste noapte, de aceea activitățile anti-aging trebuie să fie un proces. Trebuie să facem permanent câte ceva”, explică dr. Victor Clătici.
Întrebat de la ce vârstă ar trebui să începem să ne preocupe procesul îmbătrânirii, specialistul spune cât se poate de simplu „Ieri”.
„Dacă nu ați început ieri, putem începe și astăzi, pentru că procesul de îmbătrânire, după cum îi spune și numele este un proces și avem modificări vizibile și modificări invizibile. Avem modificări la nivelul epidermului și modificări la nivelul dermului. Prezența petelor pe față ne poate îmbătrâni cu până la 20 de ani”, menționează specialistul.
După fiecare consultație, pacientele primesc „teme de casă”, iar printre acestea se numără:
„Un program anti-aging pleacă de la dietă, ce mâncăm, somn, stresul nu avem cum să-l excludem, modul de îngrijire al pielii, tipul de produse, cantitatea de zahăr din alimentație, fumatul”, explică dr. Victor Clătici. „Combinația dintre zahăr, soare și fumat este combinația responsabilă de 90% din procesul de îmbătrânire al feței. Lifestyle-ul pentru sănătate este același ca lifestyle-ul pentru frumusețe. Toate aceste elemente trebuie să intre într-o rețetă complexă”, adaugă specialistul.