Despre Alzheimer se știe că afectează în primul rând memoria recentă, iar amintirile vechi sunt vii. Însă pe parcursul trecerii timpului tulburările de memorie sunt și mai ample. Despre memorie, tratamentul Alzheimer, atitutudinea familiei pacientului am stat de vorbă cu dr. Ioana Silion, medic psihiatru.
CSÎD: De ce în cazul Alzheimer memoria recentă este tulburată, însă amintirile din timpuri îndepărtate sunt vii?
Dr. Ioana Silion: În cazul patologiei Alzheimer este afectată atenția, cu scăderea capacității de memorare a informațiilor noi și de reproducere a informațiilor învățate anterior. Pe masură ce avansează degradarea neuronală, se instalează și tulburări de memorie din trecut. În ceea ce privește tulburările de comportament și modificările de personalitate caracteristice fazelor avansate, pacientul poate suferi de regresie, tulburări de percepție și gândire; aducând în prezent persoane, evenimente sau acțiuni din trecutul îndepărtat și atribuite persoanelor din jurul său.
CSÎD: Dacă întâlnim o persoană necunoscută care prezintă tulburări de memorie, care este atitudinea corectă? Ce trebuie să facem?
Dr. Ioana Silion: Atitudinea în fața unei persoane necunoscute și dezorientate este dictată de gradul de empatie al fiecaruia dintre noi. Pentru siguranța persoanei în cauza, situația în care se află trebuie abordată cu blandețe și compasiune, astfel încât să nu se sperie. Trebuie menționat că suspiciozitatea și neîncrederea pot face parte din tabloul clinic al bolii. Astfel, cei care sunt puși în fața unei asemenea situații trebuie să anunțe o autoritate, care are voie să preia pacientul și să-l pună în siguranță până la identificarea și predarea către familie.
CSÎD: În ce constă tratamentul pacienților cu Alzheimer? Care este prognosticul pentru un pacient care urmează strict tratamentul?
Dr. Ioana Silion: Tratamentul patologiei Alzheimer trebuie început cât mai precoce și constă din medicație de specialitate, inhibitori de colinesterază și modulatori glutamatergici, în funcție de stadiul evolutiv în care se află. Pacientul trebuie menținut într-un mediu familiar, linistit și ferit de conflicte. De asemenea, pacienții pot participa la programe de stimulare a atenției și memoriei, fiind încurajați să participe alături de membrii familiei.
Acești pacienți, odată diagnosticați, au un prognostic de supraviețuire de aproximativ 10 ani. Evoluția declinului cognitiv este continuă – mai lentă sau mai rapidă, dar cu declin evident de la funcționarea anterioara și deteriorarea relaționării sociale; prognosticul nefiind unul favorabil.
CSÎD: Ce așteptări ar putea avea familia?
Dr. Ioana Silion: În ceea ce privește familia, implicarea aceasteia are un rol foarte important în evoluția pacientului. Nu este însă de neglijat efortul pe care îl implică îngrijirea unei rude cu boala Alzheimer.
CSÎD: Există speranțe legate de apariția unui tratament care să ducă la vindecarea Alzheimerului?
Dr. Ioana Silion: În prezent nu există tratament curativ pentru maladia Alzehimer. Se fac studii genetice, pentru identificarea predispoziției pentru această boală și inițierea tratamentului precoce. De asemenea, se studiază în prezent molecule care se administrează controlat, în funcție de un profil anume stabilit de protocoalele de studii clinice. Există o preocupare însemnată pentru aceasta patologie și speranța că într-o zi vom avea la dispoziție o modalitate de prevenție eficientă.