Sensibilitatea la soare și epuizarea termică din timpul verii pot fi declanșate de anumite medicamente. Unele dintre ele sunt luate frecvent, fără rețetă de la medic, așa cum este cazul ibuprofenului sau al antihistaminicelor. Însă și suplimentele naturale îți pot strica distracția din concediu, în special cele pe bază de sunătoare.
Aceste medicamente și suplimente pot crește sensibilitatea la soarele arzător de vară și riscul de a face arsuri solare. În cazurile mai grave se poate ajunge la fotosensibilitate, o reacție care poate provoca erupții roșii, dureroase, vezicule pline cu lichid și mâncărime.
Când spunem că un medicament cauzează fotosensibilitate, ne referim la faptul că provoacă o schimbare chimică a pielii care o face să reacționeze anormal la razele ultraviolete ale soarelui, spune Jessica Krant, medic dermatolog.
Fotosensibilitatea apare în două forme de bază: reacții fototoxice și reacții fotoalergice. În reacțiile fototoxice, razele ultraviolete interacționează cu medicamentele, ducând la o erupție similară arsurilor solare, care apare în câteva minute de la expunerea la soare.
Mai puțin frecvente, deși la fel de deranjante, sunt reacțiile fotoalergice. Acestea apar atunci când razele UV declanșează modificări chimice care determină corpul să trateze o substanță ca și cum ar fi un alergen. Acest lucru se întâmplă, de exemplu, cu anumite medicamente antiinflamatoare nesteroidiene topice, cum ar fi diclofenacul. Consecința este o erupție roșie, mâncărime, simptome care se dezvoltă în primele 24 de ore de la expunerea la soare.
În cazul în care urmezi un tratament diuretic cu hidroclorotiazidă și te expui la soare, există riscul să dezvolți pete maronii permanente pe piele.
Arsurile solare și problemele pielii nu sunt singurele efecte secundare induse de anumite medicamente în timpul verii. Unele tratamente, în special diureticele, determină creșterea producției de urină, dar și riscul de deshidratare.
Antidepresivele, pe de altă parte, reduc transpirația, ceea ce face dificil procesul de reglare a temperaturii corporale.
Toate aceste consecințe ale medicamentelor cresc sensibilitatea la soare, riscul de crampe musculare, epuizare termică și, în cele mai grave situații, de accident vascular cerebral, o urgență medicală, scrie consumerrsreports.
Iată mai jos câteva exemple de medicamente care cresc sensibilitatea la soare și riscul de epuizare termică:
Deși nu toată lumea se confruntă cu sensibilitatea la soare ca urmare a administrării acestor medicamente în timpul verii, riscul este cu atât mai mare cu cât sunt luate mai multe astfel de medicamente simultan și, mai ales, în timpul zilei.
Iată câteva strategii pentru a reduce riscul de epuizare termică și sensibilitate la soare atunci când ești nevoit să iei astfel de medicamente:
În cazul în care semnele epuizării termice se înrăutățesc, solicită ajutor medical de urgență. În lipsa tratamentului adecvat, epuizarea termică duce la accident vascular cerebral!