Ce trebuie să faci în cazul unei urgențe stomatologice

  • Publicat:
  • Actualizat:
Ce trebuie să faci în cazul unei urgențe stomatologice
Sursa poză: Unsplash

Menținerea unui zâmbet frumos și sănătos constă în primul rând în menținerea sănătății cavității bucale. O igienă orală corespunzătoare, realizată în fiecare zi, te poate ajuta să ai mereu o dantură sănătoasă. Dar uneori pot apărea urgențele stomatologice, pentru care este bine să te prezinți cât mai rapid în cabinetul de medicină dentară, spune Dr. Ionuț Leahu.

Indiferent de urgența apărută, este bine să mergi la consultație. pentru a vedea care a fost cauza apariției acesteia și pentru a-ți beneficia un tratament adecvat. Iată 3 tipuri de urgențe stomatologice și află ce trebuie să faci în cazul în care te confrunți cu una dintre acestea:

  1. Abcesul dentar – este o inflamație formată la nivelul rădăcinii dintelui, care provoacă durere și se poate observa cu ușurință, deoarece țesutul din jurul dintelui capătă o culoare roșiatică. De asemenea, această inflamație mai poate apărea și în spațiul dintre gingie și dinte. Totodată, există două tipuri de abces dentar, și anume: abces periapical și abces.

Abcesul periapical apare atunci când resturile alimentare ajung la vârful rădăcinii dintelui și afectează pulpa dentară. Îți poți da seama că suferi de această problemă atunci când apar dureri puternice în jurul dintelui. De asemenea, mai pot exista și alte simptome, precum: dureri în timpul masticației, umflarea gingiei, respirația urât mirositoare sau chiar și apariția febrei sau a durerii de cap.

Tratamentul pe care ți-l realizează medicul stomatolog presupune tratarea dintelui pe canal. Acesta îndepărtează pulpa dentară afectată și aplică substanțe speciale, care curăță foarte bine locul respectiv. Cu ajutorul acestui tratament, stomatologul va elimina infecția, iar dintele va fi din nou sănătos.

Abcesul parodontal apare de cele mai multe ori în cazul în care boala parodontală se află într-un stadiu avansat. Acest tip de abces înseamnă, de fapt, o infecție care apare în spațiul dintre gingie și dinte. Așadar, în cazul în care observi că gingia se umflă sau își schimbă culoarea ori dacă simți disconfort la baza acesteia, este necesar să mergi la stomatolog pentru a-ți trata corespunzător urgența apărută. În general, tratamentul se realizează cu anestezie locală și presupune un drenaj al infecției în spațiul dintre gingie și dinte.

  1. Pulpita dentară – înseamnă o inflamație care se formează la nivelul nervului dentar în urma acumulării bacteriilor în jurul acestuia. Conform Medical News Today, această afecțiune reprezintă o urgență stomatologică și este de două tipuri: pulpita reversibilă și pulpita ireversibilă.

Pulpita reversibilă este reprezentată de o inflamație ușoară apărută la nivelul pulpei dentare, care este încă vitală. Simptomele sunt manifestate prin dureri ușoare, care apar atunci când consumi alimente calde sau reci. În momentul în care ajungi în cabinetul stomatologului, acesta îți tratează dintele prin realizarea unui tratament minim invaziv.

Pulpita ireversibilă apare atunci când bacteriile ajung în camera pulpară a dintelui. Îți poți da seama că te confrunți cu această urgență stomatologică în momentul în care durerile sunt foarte accentuate, iar febra și frisoanele încep să apară. Tratamentul acestei afecțiuni orale constă în realizarea unui tratament de canal. Stomatologul îți curăță dintele, scoate nervul și realizează o obturație de canal. De asemenea, este recomandat ca imediat după efectuarea unui astfel de tratament să se aplice și o coroană dentară.

  1. Pericoronarita – este o leziune ce poate să apară în momentul erupției ultimilor molari, adică a măselelor de minte, care apar în jurul vârstei de 17-24 de ani. Pericoronarita este de două feluri: acută și cronică.

Pericoronarita acută, denumită și pericoronarită congestivă, este o afectare a țesuturilor din jurul măselei de minte, care provoacă durere în timpul masticației. De multe ori, aceasta poate fi însoțită și de dificultăți în momentul înghițirii. În cazul în care observi la baza gingiei un lichid albicios amestecat cu sânge, este necesar să mergi cât mai repede la un medic stomatolog.

Pericoronarita cronică o poți recunoaște atunci când durerea gingiei din jurul măselelor de minte se întinde spre ureche.

În ambele cazuri de pericoronarită, tratamentul constă în curățarea și spălarea atât a gingiei, cât și a dintelui cu soluții antiseptice, antiinflamatorii și analgezice. De asemenea, în cazul pericoronaritei acute, stomatologul realizează un drenaj ce presupune eliminarea lichidului albicios. Tratamentul realizându-se întotdeauna sub anestezie locală.

Recomandarea medicilor este de a ține sub control această afecțiune orală prin vizite periodice la cabinetul stomatologic, dar și prin realizarea unui detartraj dentar profesional, o dată la 6 luni.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Dr. Ionuţ Leahu - Medic primar stomatologie generală
Dr. Ionuț Leahu – doctor și fondator al celei mai extinse rețea de clinici stomatologice din România. Dr. Ionuț Leahu, medic stomatolog cu competență în implantologie orală și master în implantologie orală și parodontologie este anteprenorul român care a construit în decursul a 12 ...
citește mai mult
Redactia CSID - Medic primar stomatologie generală