Valvulopatiile sunt afecțiuni cardiace care apar la nivelul valvelor de la nivelul inimii. Aceste componente ale inimii se deschid pentru a permite circulația sângelui și se închid pentru a împiedica refluxul acestuia. Valvulopatiile presupun fie îngustarea traiectului sângelui, fie închiderea completă a valvei respective. Dacă ne referim la valvulopatiile mitrale, cele care afectează valva mitrală, acestea pot avea mai multe cauze.
„În urmă cu 20 de ani, când am început eu să practic medicina, principala cauză era reumatismul articular care ducea la stenoză mitrală. În ultimii ani, reumatismul articular a dispărut. Acum, văd un pacient, doi pe an cu această patologie de cauză reumatismală. În momentul de față, majoritatea intervențiilor chirurgicale la nivelul valvei mitrale sunt legate de insuficiența valvei mitrale. Cauza numărul 1 este prolapsul de valvă mitrală. Sunt pacienți care se nasc cu o laxitate a acestei valve. Valva mitrală este o valvă mai complexă, de forma unei parașute fixate de niște cordaje. Iar aceste cordaje sunt fixate de mușchii papilari. Iar la pacienții care ne nasc cu prolaps de valvă mitrală, la o anumită vârstă, aceste cordaje se rup sau se elonghează.
Mai există și alte cauze pentru valvulopatiile mitrale precum traumatismele, accidentele sau infarctul miocardic” spune dr. Stanislav Rurac, Șef Secție Chirurgie Cardiovasculară, Spitalul Clinic Sanador.
În ceea ce privește simptomele, valvulopatiile mitrale se pot manifesta prin oboseală, palpitații, scurtarea respirației. Cum se tratează modern valvulopatiile mitrale ne explică în interviul video dr. Stanislav Rurac, Șef Secție Chirurgie Cardiovasculară, Spitalul Clinic Sanador.