Teste în sarcină pentru tiroidă. Explică dr. Iulia Burcea, medic specialist endocrinolog

Ce teste sunt necesare în sarcină în privința tiroidei? Ce valori ale tiroidei indică probleme?
  • Publicat:
Teste în sarcină pentru tiroidă. Explică dr. Iulia Burcea, medic specialist endocrinolog
foto Shutterstock

Pentru a satisface nevoile metabolice crescute în timpul unei sarcini normale, există modificări ale modului în care tiroida funcționează. Am aflat de la dr. Iulia Burcea, medic specialist endocrinolog despre testele pentru evaluarea tiroidei în sarcină.

 

CSÎD: În ce trimestru și cu ce regularitate și ce teste se fac pentru a verifica starea tiroidei?

Dr. Iulia Burcea: La evaluarea funcției tiroidei în timpul sarcinii, măsurăm TSH și T4 liber si/sau T4 total. Ca urmare a modificărilor fiziologice ale tiroidei din timpul sarcinii, se recomandă utilizarea intervalelor de referință specifice fiecărui trimestru pentru valorile hormonilor tiroidieni din sânge. În absența acestor intervale de normalitate, se recomandă ca în săptămânile 7-12, TSH să aibă un interval de referință de aproximativ 0,1 până la 4 microUI/ml, iar în trimestrele 2 și 3 să existe o revenire treptată a TSH către intervalul normal.

CSÎD: Ce teste se fac apoi?

Dr. Iulia Burcea: La aproximativ 16 săptămâni de sarcină, nivelurile de T4 și T3 sunt de 1,5 ori mai mari decât la femeile care nu sunt gravide.

În funcție de patologia preexistentă sau dezvoltată în cursul sarcinii privind tiroida, analizele hormonale se pot repeta chiar lunar. Este important să evaluăm funcția tiroidei și înainte de a avea o sarcină, având în vedere ca o patologie tiroidiană poate interveni în dezvoltarea normală a sarcinii și a bebelușului.

Ce se întâmplă când TSH crește în sarcină

CSÎD: La femeile însărcinate cu funcție tiroidiană normală și ATPO pozitiv?

Dr. Iulia Burcea: La femeile însărcinate cu funcție tiroidiană normală și ATPO pozitiv, TSH trebuie măsurat la fiecare 4 săptămâni în primul trimestru și, dacă este stabil, o sata în al doilea și al treilea trimestru, pentru a monitoriza evoluția către hipotiroidie. Dacă TSH crește (aproximativ peste 4 microUI/ml), se începe tratamentul cu levothyroxina. TSH trebuie, de asemenea, măsurat la 3 și 6 luni postpartum, pentru a monitoriza dezvoltarea tiroiditei postpartum.

 

CSÎD: Când se efectuează primul consult al tiroidei la nou născut?  În ce constă?

Prima evaluare tiroidiană a nou-născutului se efectuează între a doua și a patra zi după naștere, în cadrul protocolului de screening pentru hipotiroidismul congenital (cea mai frecventă afecțiune endocrină la vârsta pediatrică, caz în care organismul copilului nu produce o cantitate suficientă de hormoni tiroidieni).

CSÎD: Cum sunt valorile tiroidei după naștere?

Dr. Iulia Burcea: La scurt timp după naștere, concentrațiile din sângele bebelușului ale TSH cresc rapid la 50 până la 80 microUI/ml și apoi scad la 10 până la 15 microUI/ml în 48 de ore. Concentrațiile sangvine de T3 și T4 cresc rapid la valori ușor mai mari decât cele la adulții normali.

Dr Iulia Burcea, foto arhivă
Dr Iulia Burcea, medic specialist Endocrinologie, foto arhivă
Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult