Printre fructele cu cel mai mult zahăr se numără bananele foarte coapte, dar și mult iubitul pepene roșu, pe care l-am devora non-stop în timpul verii. De asemenea, anumite fructe deshidratate au un indice glicemic foarte mare și trebuie evitate dacă vrei să slăbești sau să ții sub control glicemia.
Fructele fac parte din orice regim alimentar sănătos, dar unele dintre ele ar trebui consumate cu moderație la dietă sau chiar evitate dacă suferim de diabet. Pe lângă pleiada de vitamine, minerale, fibre și antioxidanți, în fructe se găsește și fructoză, adică zahăr.
Dar asta nu înseamnă că fructele trebuie evitate dacă ai diabet. Din contră, împreună cu legumele, cerealele, proteinele și grăsimile de calitate, fructele întregesc regimul alimentar sănătos pentru pacienții cu diabet, scrie National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases.
Fructele cu cel mai mult zahăr trebuie în schimb evitate sau consumate în cantitate mai mică pentru a preveni creșterea glicemiei. Care sunt acestea și ce fructe sunt sigure la dietă și în caz de diabet aflăm în cele ce urmează.
În cazul în care vrei să dai jos câteva kilograme sau ești diagnosticat cu diabet și vrei să ții sub control glicemia, acestea sunt fructele pe care ar trebui să le eviți sau măcar să le consumi mai rar ori în cantitate mai mică:
Aceste fructe au un indice glicemic mediu spre mare (peste 56), deci mulți carbohidrați, respectiv zahăr.
https://www.csid.ro/dieta-sport/dieta-si-nutritie/mananci-pepene-pana-simti-ca-explodezi-vezi-cum-iti-este-afectata-sanatatea-19525693/
Pe de altă parte, fructele considerate „sigure” pentru diabetici și cei care vor să slăbească – desigur, consumate în cantități rezonabile – sunt următoarele:
https://www.csid.ro/dieta-sport/dieta-si-nutritie/coacazele-beneficiile-incredibile-ale-acestor-fructe-mici-acrisoare-19832860/