Băuturile pentru detoxifiere și curățarea ficatului au făcut furori în ultimii ani, mai ales că ele sunt promovate ca remedii naturale care ajută la regenerarea ficatului, eliminarea toxinelor și îmbunătățirea energiei, pe lângă alte beneficii. Cu toate astea, nu există suficiente studii științifice care să sprijine toate aceste aspecte. Așadar, iată cum acționează băuturile detox asupra ficatului.
Produsele care ajută la curățarea ficatului și detoxifierea lui conține o varietate de ierburi, fructe și legume. Cele mai comune ingrediente sunt:
Producătorii susțin că aceste băuturi oferă numeroase beneficii pentru sănătate precum îndepărtarea toxinelor, eliminarea impurităților din organism, îmbunătățirea energiei și sprijinirea sănătății ficatului. Trebuie să ținem cont însă de faptul că nu toate băuturile detox sunt produse la fel. Unele sunt făcute pentru a putea fi consumate zilnic, în timp ce altele nu.
Persoanele cu anumite afecțiuni medicale au o capacitate scăzută de a detoxifia substanțele toxice din cauza factorilor precum vârstă, sex, starea de sănătate, genetic, medicamentție și dietă. De exemplu, pentru că majoritatea proceselor de detoxifiere din organism au loc în celulele ficatului, persoanele cu boli de ficat nu vor putea trece printr-un proces normal de detoxifiere, iar astfel se ajunge la acumularea unor substanțe dăunătoare precum amoniac.
Deși unele persoane încep să se simtă mai bine după ce consumă băuturile pentru detoxifiere, de cele mai multe ori se întâmplă pentru că în același timp renunță la alimentele scăzute în nutrienți și cele procesate.
Dacă te folosești de băuturile detox pentru a-ți curăța ficatul, alături de un plan de detox elaborat, trebuie să ai în vedere câteva efecte adverse. În primul rănd, planurile de detoxifiere oferă rapid o scădere în greutate, iar asta pentru că restricționează sever numărul de calorii. Restricția severă calorică poate produce simptome precum oboseală, iritabilitate și respirație urât mirositoare. Pe termen lung, te poți confrunta și cu deficit de vitamine și minerale, dezechilibru de electroliți și chiar deces.
De asemenea, un plan de detox poate fi dăunător dacă urmezi în același timp și o dietă pentru tratarea sau ținerea sub control a unor afecțiuni ca diabetul, bolile cardiovasculare sau bolile de rinichi, așadar înainte de a începe o detoxifiere stai de vorbă cu medicul tău pentru a vedea dacă este o idee bună sau nu. Mai mult, o dietă extremă poate duce la dezvoltare unor obiceiuri nesănătoase cu mâncarea.