Dr. Laura Ene, medic primar diabet și boli metabolice, nu recomandă suplimentele alimentare pentru regenerarea ficatului. În contextul în care de fiecare dată când mergem la farmacie cu o rețetă, foarte probabil farmacistul ne întreabă „Dar nu vreți și un protector hepatic?”, dr. Laura Ene recomandă să refuzăm acest lucru și să răspundem astfel: „Nu, protectorul meu hepatic este stilul meu de viață”. Nicio pastilă – care tot prin ficat trece pentru a fi metabolizată, deci este un efort în plus pentru organ – nu poate să fie de mai mare ajutor decât hrana noastră, spune medicul.
În cadrul unui webinar online realizat de Dr. Laura Ene, fondatoarea Clinicii de Nutriție Terapeutică Ela Clinic, medicul a explicat de ce ficatul gras afectează peste 40% din populația adultă, care sunt factorii de risc, ce analize trebuie să facem pentru a afla dacă avem probleme cu ficatul, de ce nu trebuie să ignorăm steatoza hepatică și care sunt alimentele recomandate și cele contraindicate în această afecțiune.
Steatoza hepatică sau boala de ficat gras reprezintă acumulare de grăsime în ficat și apare atunci când acest organ nu reușește să mai metabolizeze eficient grăsimile, în special trigliceridele și carbohidrații în exces.
Încărcarea grasă a ficatului ia două forme: steatoză hepatică (boala de ficat gras) și steatohepatită alcoolică (inflamația ficatului). Ambele sunt boli cronice ale ficatului, cu o prevalență de 40% în populația generală. Se estimează că boala de ficat gras va deveni indicația numărul 1 de transplant hepatic în următorii 10 ani. Steatoza hepatică crește riscul de cancer hepatic, chiar și în absența stadiului de ciroză hepatică, avertizează Dr. Laura Ene.
Ficatul gras nu doare, este o boală silențioasă, ca toate bolile metabolice, precum ateroscleroza, bolile cardiovasculare. La fel ca diabetul, boala de ficat gras se instalează treptat și dă semne abia când ajunge la stadiul de complicații, de fibroză sau ciroză, când procesul este ireversibil, deci ficatul nu se mai poate regenera.
De multe ori, steatoza hepatică este o afecțiune neglijată de majoritatea pacienților. România este pe primul loc în Europa la prevalența afecțiunilor hepatice, cât și la mortalitatea provocată de acestea.
Boala de ficat gras poate fi depistată precoce prin intermediul anumitor analize:
În opinia Dr. Laura Ene, cel mai bun tratament pentru boala de ficat gras constă în controlul factorilor de risc: diabet, obezitate, dislipidemie. Deci dietă și stil de viață!
Printre factorii de risc evitabili în ceea ce privește steatoza hepatică se numără:
Potrivit Dr. Laura Ene, există 5 mari categorii de alimente care cresc trigliceridele și, implicit, riscul de steatoză hepatică:
Pe de altă parte, alimentele considerate adevărate protectoare hepatice sunt următoarele:
Cât privește suplimentele hepatoprotectoare, medicul nu este de acord ca acestea să înlocuiască regimul alimentar sănătos:
Hrana să vă fie medicament, nu medicamentul hrană. Când mergeți la farmacie și vi se recomandă să luați și un protector hepatic, răspundeți așa: Protectorul meu hepatic este stilul meu de viață. Nicio bulină pe care o înghițim, care tot prin ficat trece pentru a fi metabolizată, nu poate să fie de mai mare ajutor decât hrana noastră.
Pentru a preveni sau ameliora boala de ficat gras, Dr. Laura Ene recomandă să ținem cont de sfaturile alimentare menționate anterior și să facem zilnic mișcare:
Mersul pe jos e la îndemâna tuturor, solicită cele mai mari grupe musculare, ajută cel mai mult la arderea grăsimilor și la câștigarea și menținerea fitnessului cardiorespirator. Dacă avem acces la o sală de sport, e bine să facem mișcare aerobică, dacă ne țin articulațiile. Dacă nu, apelăm la kinetoterapeut. Sau încercăm mișcarea în apă, aquagym. Orice mișcare este mai bună decât statul pe canapea, minimum 5.000 de pași pe zi.
De asemenea, e important să avem un somn de 7-8 ore pe noapte și să alocăm măcar 3 ore pentru relaxare. Astfel nu mai apar dezechilibrele hormonale ca urmare a stresului, metabolismul funcționează corect iar organele se regenerează.
Atenție la consumul de fructe! Deși sunt pline de vitamine și minerale esențiale, nu trebuie să facem excese, pentru că sunt surse de zahăr.
Dacă nu aveți colită de fermentație, eu recomand consumul de fructe imediat după masă, ca să vă asigurați că le scădeți indicele glicemic. Desigur, consumați-le cu moderație! Sunt 3 categorii de fructe: cu 20% zahăr (banane, prune, struguri – porția recomandată la o masă este de 125 de grame), cu 10-15% zahăr (kiwi, portocale, mere, caise, piersici, nectarine, vișine, cireșe – porția recomandată la o masă este de 200-250 de grame) și fructe cu sub 5% zahăr (lămâi, grepfrut, pepene – se permit porții mai mari, dar cu atenție la pepene).
Scăderea în greutate este extrem de importantă pentru regenerarea ficatului. Medicul spune că 2-4 kilograme pierdute/lună este idealul, dar nu trebuie să ne uităm doar la numărul de kilograme de pe cântar.
Cel mai bun indicator este circumferința abdominală. Dacă scad centimetrii din talie, e un semn că am dat jos din grăsimea corporală și acest lucru contează cel mai mult. Jumătate din kilogramele pierdute trebuie să fie grăsime, pentru că aceasta este cauza multor probleme de sănătate, spune Dr. Laura Ene.
Un ultim sfat din partea medicului este să nu renunțăm complet la pâine, pentru că ține de foame și este o sursă bună de fibre și vitamine din complexul B. Dacă alegem o pâine de calitate, din cereale integrale, putem consuma în fiecare zi până la 6 felii de pâine. Lucru valabil inclusiv pentru persoanele cu diabet. Dar atenție la felia de pâine: aceasta nu trebuie să aibă mai mult de 20 de grame!
Următorul webinar organizat de Dr. Laura Ene va avea ca temă soluțiile nutriționale în caz de infertilitate în cuplu și va avea loc pe data de 27 iulie, ora 19:00.