În cadrul emisiunii CSID.RO Live din 15 iulie vorbim despre feminitate și educație sexuală, alături de Cosmina Grigore, lifestyle coach și fostă pacientă cu cancer de sân și Natalia Pavalachi, sexolog. De asemenea, dr. Mihaela Bilic, nutriționist, ne vorbește despre consumul de fructe, alcool și îndulcitori.
Emisiunea este moderată de Beatrice Osanu și Bianca Poptean, jurnaliste „Ce se întâmplă, doctore?”.
Cosmina Grigore, lifestyle coach și fostă pacientă cu cancer de sân: „Prin Programul feminitate după cancer, femeile ajung să înțeleagă, parcurg module diferite și ajung să aibă acces la alte informații altfel structurate. Transformarea nu se întâmplă așa simplu, ca la dietă. Feminitate nu lucrează așa, acesta este apanajul energiei masculine care vrea să repare repede ce nu operează. Energia feminină are nevoie de un cadru mult mai amplu. Programul nu este doar pentru pacientele de cancer.”
„Parcurgem viața la braț cu moartea, parcurgem siguranța la braț cu nesiguranță. La fel se întâmplă și cu energia feminină și masculină. Trebuie să învăț să coexist cu aceste energii și să jonglez cu ele.
Nu se poate feminin fără masculin, nu se poate masculin fără feminin.
E nevoie să fim blânzi cu bărbații și cu femeile.
Am văzut femei care au ambii sâni frumoși, picioare frumoase, corp frumos, minte frumoasă, enorm de multe calități și nu se văd așa. Le este imposibil să se raporteze la ele sănătos. ”
Natalia Pavalachi, sexolog: „Cele mai comune probleme sunt lipsa dorinței sexuale, mai mult la femeie, la bărbați despre ejacularea prematură sau disfuncții erectile.
Pandemia nu a ajutat pentru multe lucruri, chiar a agravat, pentru alte persoane a fost o oportunitate de a se regăsi.
Cei dintr-un cuplu trebuie să înțeleagă ce se întâmplă în lumea celuilalt, chiar și la chestii banale.”
„Un adult sănătos are și o sexualitate sănătoasă în care nu se teme să se conecteze cu celălalt. Din momentul în care funcționăm bine nu ne punem întrebări. Dacă apare un lucru care nu funcționează, e de ajuns să ne punem multe întrebări. Cu cât suntem mai informați și știm mai clar, cu atât mai bine.
Pentru un adolescent: Dacă ești într-o situație care ți se pare un pic bizar, nu ezita să ai încredere în simțul asta al tău și să oprești acest lucru.”
Mihaela Bilic: Suntem construiți precum ursuleții, să consumăm fructe și să ne îngrășam ca să avem în timpul iernii
Fructele nu sunt un aliment de bază, nu se mănâncă în loc de masă, dar sunt un desert. Compoziția fructelor reprezintă în mare parte de apă, niște vitamine și minerale și avem fructoză. Faptul că nu crește glicemia, nu înseamnă că nu îngrașă. Tocmai că nu crește glicemia nu știm când să ne săturăm.
Fructoza se duce în ficat și o tratează ca pe alcool. Ea nu hrănește organismul, nu dă energie, dar îngrașă.
Cireșele sunt locul 1 la îngrășat. Nu trebuie un efort să termini un kilogram de cireșe.
Părerea mea nu mai mult de jumătate de kilogram într-o zi. Eventual să înlocuiască o masă.
Înghețata are o mulțime de beneficii și argumente, apropo de beneficii pentru siluetă. Înghețata nu trebuie să fie foarte dură, trebuie să fie cremoasă. Aceeași consistență cremoasă o căutăm și în frișcă.
Fructele nu trebuie transformate în sucuri, în smoothie. Ele trebuie mestecate pentru că ne convinge creierul că am mâncat.
Apariția îndulcitorilor a pus în pericol industria zahărului. Îndulcitorii sunt aminoacizi (aspartan, zaharină): unul amar, unul fără gust, care puși împreună dau un gust dulce. Ele ne dau satisfacția că am mâncat ceva dulce. Nu este niciun răspuns insulinic în cazul acestor îndulcitori de sinteză. Ele îți taie apetitul pentru dulce și apetitul pentru mâncare.
La capitolul alcool, efectul lui anxiolitic este mult mai puternic decât al mâncării la aceeași cantitate de calorii.
Puneți în vinul alb sau roze foarte multă gheață. Avem un volum mai mare, multă apă.
Vinul are cele mai puține calorii, spre deosebire de alcoolul tare.
Berea are un tip de alcool care stimulează, irită pancreasul, determină o anumită descărcare de insulină și duce la „burta băutorului de bere”. Berea face burtă, dar si aici e o chestiune de cantitate. Una e să bei o bere, alta să bei cinci beri.