Zacuscă de vinete cu gogoșari copți, fără ulei în exces – delicioasă și foarte ușor de preparat!
La începutul lunii august deja încep să se coacă vinetele de grădină, așa că „ne înarmăm” de pe acum cu o rețetă imbatabilă de zacuscă de vinete cu gogoșari copți pentru iarnă. Dacă ești un fan al ardeilor copți și al vinetelor coapte, garantat vei adora această rețetă care le combină. Este un preparat sățios, aromat, dulceag și pe placul tuturor, chiar și al celor mici.
Află mai jos secretele care te ajută să obții o zacuscă de vinete cu gogoșari copți perfectă!
Citește și: Trucul simplu prin care cureți mai ușor ardeii copți de coajă
Pentru această rețetă ai nevoie de vinete bine coapte și de gogoșari. Poți înlocui gogoșarii cu ardei gras roșu sau ardei kapia, dar gustul nu va fi la fel de bun.
Nu te pregăti cu litri de ulei, pentru că în această rețetă se folosește destul de puțin, doar cât să țină zacusca un an întreg. Dar garantat nu va rezista atât de mult timp, pentru că va fi savurată pe îndelete și sigur va trebui să mai faci o tură de zacuscă și spre sfârșitul toamnei.
Fiecare gospodină are propria rețetă de zacuscă de vinete, transmisă probabil din generație în generație. Așa că poți urma rețeta de mai jos, o poți îmbunătăți pe ici pe colo adăugând „secretul bunicii” sau o poți face exact așa cum simți nevoia, experimentând până obții rezultatul dorit.
Dacă preferi varianta „experimentării” îți recomandăm să folosești cantități mai mici de ingrediente. Astfel, dacă rezultatul nu este pe placul tău, nu vei fi dezamăgită că ai aruncat o cantitate mare de alimente.
Un secret al zacuștei perfecte este însă coptul legumelor. Cele mai grozave arome se obțin dacă vei coace vinetele și gogoșarii la grătar pe lemne și le fierbi ulterior într-un ceaun de tuci încăpător. Dar dacă stai la bloc și nu ai această posibilitate, le poți coace la cuptor, fie el electric sau pe gaz, apoi să continui fierberea amestecului într-un vas de lut, la cuptor.
Dacă vei coace vinetele și gogoșarii la cuptor, îți va lua mai mult ceva mai mult timp procesul în comparație cu coptul la grătar pe lemne. Dar rezultatul merită efortul!
Spală bine vinetele și gogoșarii și înțeapă-i din loc în loc cu o furculiță, ca să nu explodeze și să facă mizerie în cuptor.
Pune legumele pe o tavă întinsă tapetată cu hârtie pergament și coace, pe rând legumele, la o temperatură de 220 de grade Celsius. Vinetele se coc în 60 de minute, gogoșarii cam în 40 de minute. Ai grijă să întorci legumele la jumătatea timpului, ca să se coacă uniform.
După ce legumele s-au copt, lasă-le deoparte să ajungă la temperatura camerei și să le poți manevra fără să te arzi la degete. Vinetele ar fi bine să le tai pe mijloc și să le lași pe un tocător măcar 30 de minute, ca să se scurgă zeama amară din ele.
Scoate „miezul” gogoșarilor, cu tot cu nervuri și semințe. Scoate pulpa vinetelor coapte cu un cuțit special de lemn (ca să nu se oxideze).
Acum, ai două variante. Fie folosești cuțitul de lemn pentru a toca vinetele și gogoșarii (proces care va dura mai mult), fie le pui la robot și le mărunțești până obții textura dorită (varianta rapidă).
Într-un ceaun încăpător, pune 2-3 linguri de ulei și adaugă ceapa tocată mărunt. Călește-o 3-5 minute, până se înmoaie.
Adaugă în ceaun vinetele și gogoșarii, sucul de roșii, restul de ulei, sarea, piperul, zahărul și foile de dafin.
Amestecă bine cu o lingură de lemn și lasă pe foc mare până atinge punctul de fierbere. Ulterior, redu focul la minimum și lasă să fiarbă amestecul de zacuscă 90-120 de minute. Amestecă ocazional ca să nu se prindă zacusca de fundul ceaunului.
Dacă pe parcursul gătirii consideri că zacusca este prea uscată, mai poți adăuga puțină apă caldă.
Zacusca trebuie să aibă consistența unei paste ușor de întins pe felia de pâine, nici prea lichidă, nici prea groasă. Și în niciun caz nu trebuie să fie uleioasă!
Spre sfârșit, scoate frunzele de dafin și mai lasă ceaunul pe foc 5-10 minute. Acum e momentul să guști puțin și să potrivești de sare și piper, dacă e cazul.
Zacusca de vinete cu gogoșari copți se lasă puțin la răcit, apoi se pune în borcane sterilizate cu capac și se depozitează la loc răcoros, ferit de razele soarelui.