Comportamente toxice ale părinților, de care nu-și dau seama

Aceste comportamente toxice ale părinților vizavi de copii nu sunt tocmai potrivite însă, uneori această toxicitate nu este conștientă.
  • Publicat:
Comportamente toxice ale părinților, de care nu-și dau seama
Foto: shutterstock

O relație toxică sau un comportament toxic, în special al unui părinte poate fi definit ca momentul în care copilul nu este sprijinit sau este manipulat. În aceste situații, părinții nu fac altceva decât să deterioreze dezvoltarea copilului și echilibrul emoțional, aspecte care vor avea un impact major în viața lui de adult. De multe ori, obiceiurile păriniților vizavi de copii nu sunt tocmai potrivite și pot face destul de mult rău însă, uneori această toxicitate nu este conștientă. Iată care sunt cel mai des întâlnite comportamente toxice ale părinților.

Comportamente toxice ale părinților

Țipatul

Este firesc ca părinte să-ți ieși din fire, să țipi, mai ales când treci prin situații care te depășesc, dar odată ce acest obicei este practicat cu regularitate devine o problemă în relația cu cel mic. Este important ca părinții să facă diferența în acest comportament. Dacă țipi pentru a-ți atenționa copilul să nu facă ceva periculos, atunci el va avea atenția ta, dar dacă o faci într-un mod agresiv, acesta va ajunge să aibă un comportament similar. Nu-ți vărsa nervii pe copilul tău și, înainte de a recurge la acest gest, fă orice altceva ce te-ar ajuta elimini tensiunea din corp. Durează câteva minute.

Nu mai comparați copiii între ei

Există un obicei destul de prost și des întâlnit în rândul părinților și anume să-i spună copilului că fratele sau verișorul, de exemplu, este mai cuminte, mai ambițios, mai deștept etc. Copiii sunt diferiți, mai ales în funcție de vârstă. Prin aceste remărci nu sunt motivați către disciplină, ci vor fi confuzi și descurajați, îndoindu-se de capacitatea lor

Comportamente toxice ale părinților: Nu-i ajutați să-și arate emoțiile

Una dintre misiunile unui părinte este de a-și ajuta copilul să-și dezvolte inteligența emoțională, prin identificarea sentimentelor pe care le are și numirea lor. Un copil nu va știi cum să-și exprime emoțiile dacă nu-l lăsăm să plângă atunci când simte să facă asta și-i spunem „nu mai plânge că nu ești bebeluși” sau „nu mai plânge, fii bărbat”. În momentul în care cel mic este supărat și simte nevoia să plângă poate că nu o va mai face tocmai pentru că știe că „nu este un bebeluși” sau că trebuie „să fie bărbat” și poate deveni frustrant.

Spui „mereu mă faci să…”, „tu niciodată…”

Repetându-i copilului că mereu face sau că niciodată nu face anumite lucruri este un comportament toxic care ulterior poate deveni unul problematic. Poți în schimb să-ți faci copilul să înțeleagă că trebuie să facă niște schimbări și îl și poți ajuta în acest sens. În loc să spui „Niciodată nu-ți faci temele când trebuie”, explică-i ce se poate întâmpla dacă și-ar face temele la timp și ce beneficii i-ar aduce acest lucru. Mai mult, atunci când îi spui copilului ”mă superi”, „mă faci să mă port într-un anumit fel”, află că cel mic nu este responsabil pentru emoțiile tale și starea ta de bine.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult