Am învățat de-a lungul timpului că uleiurile sunt necesare în rutina de îngrijire a pielii dacă ne dorim un ten sănătos. De la uleiul de jojoba, până la altele folosite pentru tratarea acneei, reducerea roșeții sau îmbunătățirea aspectului pielii, descoperim un nou ingredient demn de folosit: uleiul de neem. Uleiul de neem este folosit încă din antichitate ca tratament alternativ, iar asta datorită beneficiilor sale uluitoare.
Uleiul de neem este un pesticid botanic derivat din semințele copacului de neem, din India. Deși în mod normal este folosit pentru tratarea plantelor, acest ulei are numeroase beneficii și pentru piele, motiv pentru care îl regăsim ca ingredient în produse precum șampoane, săpunuri și paste de dinți.
În China și India se folosea încă din cele mai vechi timpuri pentru a trata infecțiile, pentru a reduce inflamațiile și pentru a controla dezvoltarea bacteriilor. De ce? Pentru că acest ingredient are proprietăți antibacteriene, antiinflamatorii și antifungice. În urma unui studiu din 2019 s-a observat că săpunurile și cremele care conțineau ulei de neem ajutau la controlarea afecțiunilor de piele precum eczeme, dar și la prevenirea iritațiilor sau firelor de păr crescute pe sub piele.
Acizii grași precum acidul linoleic, oleic și palmitic, dar și vitaminele C și E pe care le conține acest ulei ajută la stimularea producției de colagen, ceea ce înseamnă că pielea ta va fi mai voluminoasă, mai luminoasă și mai hidratată și poți spune adio cicatricilor post-acneice.
Dacă te confrunți cu părul uscat sau pielea uscată, acest ingredient este ideal pentru tine, iar asta datorită acizilor grași menționați anterior. Doar câteva picături pot reduce cojițele din cap și de pe ten și accelerează procesul de hidratare.
Acest ingredient nu este indicat în cazul persoanelor cu un ten sensibil, deoarece din cauza formulei și mirosului puternic poate produce iritații. În schimb, este ideal pentru tenul gras și predispus la acnee. Înainte de a-l utiliza asigură-te că produsul pe care l-ai achiziționat este presat la rece și este organic. Culoarea este un indicator ideal în acest sens, iar astfel poți să-ți dai seama dacă este 100% pur sau nu. Ar trebui să aibă o culoare gălbuie cu o tentă maro, similară uleiului de măsline. Al doilea lucru pe care trebuie să-l iei în calcul este mirosul, care este unul destul de puternic, cam la același nivel cu mirosul de usturoi, sulf sau muștar așadar, pregătește-te să-l diluezi înainte de a-l folosi.