Săptămâna aceasta s-a vorbit mult în toată lumea despre nunta nepoatei prințesei Diana – Kitty Spencer (30 ani) și Michael Lewis (62 ani). Și nu doar despre rochiile de poveste purtate de mireasă ci și despre diferența de vârstă și averea soțului. Se poate întâmpla să te îndrăgostești cu adevărat de o persoană mai în vârstă ca tine? Ce avantaje au astfel de relații? Am stat de vorbă despre acest subiect cu Cristina Andreea Stan, coach, consilier NPL și autorul cărții Vrei să iubești, începe cu tine!
CSÎD: Multă lume consideră că relațiile dintre persoane cu diferență mare de vârstă nu sunt bazate pe sentimente sincere de iubire… Cum e în realitate?
Cristina Andreea Stan: Evident, se poate întâmpla şi se întâmplă foarte des. Nu putem alege, în mod conştient, de cine ne îndrăgostim. Nu ar trebui să plecăm de la premisa că toate aceste cupluri cu diferențe mari de vârstă au la bază alte interese, în special materiale. Aceasta este o generalizare şi un stereotip.
CSÎD: Ce avantaje are o relație dintre doi parteneri cu vârste diferite?
Cristina Andreea Stan: Există multe alte avantaje, care nu au legătură cu partea materială sau logistică: persoana mai tânără poate fi atrasă de maturitatea şi carisma partenerului, de experienţa şi cunoaşterea acestuia, inclusiv de bunele maniere şi atenţia pe care o primeşte.
Poate, în mod conştient sau inconştient, are nevoie de siguranţă, iar o persoană matură îi poate satisface această nevoie mult mai bine decât cineva aflat la început de drum în viaţă (repet, din punct de vedere afectiv, nu fac referire la partea materială).
CSÎD: Se spune că femeile atrase de bărbați mai în vârstă ar putea avea diverse carențe în relația cu tatăl…
Cristina Andreea Stan: Da, în funcţie de experienţele din copilărie şi de relaţia afectivă cu tatăl său, o tânără poate fi atrasă de cineva matur, la nivel inconştient încercând să repună în scenă acea relaţie pentru a „repara” lucrurile, să obţină ceea ce nu a putut obţine, în copilărie, de la tatăl ei.
CSÎD: Apropo, de teorii ce altele mai explică atracția pentru persoane mai în vârstă?
Cristina Andreea Stan: O teorie interesantă ar fi aceea că femeile au interiorizat ideea conform căreia farmecul şi „valoarea” lor scade cu vârsta, de aceea atracţia pentru parteneri maturi, pentru care vor fi mereu mai tinere şi, pe cale de consecinţă, atractive.
CSÎD: Ce ar mai fi ca avantaj?
Cristina Andreea Stan: Sau pot fi atrase de ideea unei relaţii calme, în care partenerul mai în vârstă deja şi-a trăit perioada tumultoasă în tinereţe – riscul ca acesta să plece cu zilele pe la cine ştie ce petreceri sau să se întoarcă la 4 dimineaţa, pe şapte cărări, de exemplu, fiind destul de mic.
Sunt multe situaţii şi să încadrăm lucrurile în categorii de genul „tinerele sunt interesate doar de avantajele materiale dintr-o relaţie cu cineva mai matur” mi se pare o simplificare extremă şi, evident, greşită. Evident, stabilitatea materială este importantă, dar nu reprezintă, nici pe departe, singurul motiv.
CSÎD: Cum ar sta lucrurile din prisma partenerului matur?
Cristina Andreea Stan: În ceea ce priveşte partenerul matur, acesta poate fi atras de o persoană mai tânără fie, poate, ca o confirmare a şarmului personal (stima de sine validându-se, de exemplu, după o anumită vârstă, prin cucerirea unei persoane mai tinere), fie pentru a se simţi mai tânăr, fie pentru că o relaţie de genul acesta poate fi un indicator de status social. Şi în acest caz, posibilităţi sunt multe.
CSÎD: Ce spun studiile despre relațiile de dragoste cu parteneri cu diferență mare de vârstă?
Cristina Andreea Stan: Studiile arată că o diferenţă de până la 10 ani între parteneri nu presupune nicio diferenţă din punct de vedere psihologic faţă de cuplurile „obişnuite”, iar la nivel social este acceptată fără probleme. Între 10 şi 20 de ani, funcţionarea relaţiei depinde foarte mult de particularităţile celor doi implicaţi.